Diskussion:Vektorgrafik

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Jag kan tycka att man istället gör en extern länk till stora wikipedia när ordet dyker upp i webbseriesammanhang. Termen i sig har ju egentligen inget med serier att göra. Jag har svårt att se vilken kategori man annars kan stoppa in det här uppslagsordet i. Ta t.ex. "papper" och "penna", där har vi samma dilemma. Inte för att jag tänkt skapa de uppslagsorden, men ändå. Vad säger de andra användarna? --David Haglund 18 mars 2009 kl. 14.51 (CET)

Jag instämmer med David. Om det inte är verkligen seriespecifikt tycker jag inte att teknik och arbetsmaterial behöver egna artiklar här. Fotoserier är ett undantag, men det är för att det även kan ses som en genre. (Kanske kan "datorgrafikproducerade serier" (helst med ett bättre artikelnamn) få en egen artikel, med "vektorgrafik" som en underrubrik?) OlaHe 18 mars 2009 kl. 16.08 (CET)
Det är absolut ett bra förslag, tycker jag. Vektorgrafik kan ju få en redirect till en sådan artikel. "Batman: Digital Justice" var ju ett tidigt exempel på sådant. --David Haglund 18 mars 2009 kl. 16.54 (CET)
Var det den som gick i någon Ataritidning i början av 1990-talet? // Sir-L 18 mars 2009 kl. 19.44 (CET)
Interface hette tidningen. Det kan nog bli en intressant artikel om man även skriver om datortextning, datorfärgläggning, och andra sätt att använda datorgrafik i serier. --David Haglund 19 mars 2009 kl. 14.32 (CET)
Jag (som skrev artikeln) har ingen egentlig åsikt i frågan. Ta bort artikeln, länka om den till wikipedia, gör en artikel om olika grafiska tekniker eller låt den vara som egen sida. Ibland kan det vara svårt att veta vad som egentligen bör länkas vidare eller inte när man skriver en artikel, iaf för mig som är rätt ny på det här.Vad beslutet än blir så hjälper jag till med det. //bnw 19 mars 2009 kl. 14.21 (CET)
Då kan du få kläcka ett bra namn till artikeln. :-) Jag är rudis på tekniska benämningar.OlaHe 19 mars 2009 kl. 20.11 (CET)
Visst kan jag klura på det. Frågan är vad sidan egentligen ska innehålla. Den rent konkreta serieskaparprocessen är intressant i alla dess steg. Man kan egentligen börja redan vid penna och papper, vilka pennor kan man använda, vilka egenskaper har dessa, olika tusch, bläck, tjocklekar och kvaliteter på papper... Och sedan inscanning för att få dem in i datorn. Kanske bara gäller webserier, men å andra sidan måste de väl in i en dator innan de går i tryck också, även om det kanske inte är något tecknaren sysslar med. Eller om man är datorbaserad från början - olika grafiska tekniker, olika program kanske. Vektorer eller pixlar... Musar eller ritplattor. Frågan (även för namngivningen) är var man ska begränsa sig. Dator eller för hand verkar vara en rätt tydlig gräns. Finns det något skrivet i wikin redan om allt det här? //bnw 20 mars 2009 kl. 08.35 (CET)
Man kan absolut beskriva hela arbetsprocessen (koncist), men artikeln behöver framför allt beskrivning av resultatet, historik och exempel; för att täcka allt behöver artikelnamnet vara inkluderande, ändå så snävt att man med en gång begriper vad det rör sig om. "Datorproducerade serier?" "Datorgrafikframställda serier?" "Datorgrafik i serier?" OlaHe 20 mars 2009 kl. 23.48 (CET)