Djungeläventyr

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Djungelserie)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Djungeläventyr är en genre som handlar om äventyrare i exotiska miljöer i Afrikas, Asiens och Sydamerikas regnskogar. Genren är en kvarleva från den tid då nämnda platser fortfarande sågs som något ursprungligt och okänt.

Ofta handlar äventyren även om okända civilisationer eller magiska företeelser, och gränsar då till science fiction- respektive fantasy-genrerna.

Djungelhjältarna ifråga är vanligtvis europeiska vildmän (och ibland kvinnor) i höftskynken eller europeiska storviltsjägare och safarideltagare. Urtypen för den förstnämnda varianten är Tarzan av Edgar Rice Burroughs, som dök upp som romanfigur redan 1912, medan H. R. Haggards romanfigur Allan Quatermain från samma tid är ett av de tidigaste och mest kända exemplen på "safarihjältar".

I och med serieversionen av "Tarzan" som startade 1929 äntrade djungeläventyren seriernas värld.

Andra exempel på serier med djungeläventyr är "Fantomen", "Djungel-Jim", "Congo Bill", "Rima the Jungle Girl", "Elefantpojken", "B'wana Beast", "Korak", "Akim", "Zana – djungelflickan", "Saber", "Jukan" och "Ka-Zar".

Det är sällan som någon av huvudfigurerna i djungeläventyren kommer från kontinenternas ursprungsbefolkning, vilket speglar att serierna gjordes för en läsekrets i Europa och Nordamerika. Det främsta undantaget är Black Panther, som är mer superhjälte än typisk djungelhjälte.

Se även