Dolores

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Dolores var namnet på flera numera nedlagda seriebutiker i Göteborg. Hade även en egen skivetikett. Numera är det en nätbutik.

Historik

Dolores grundades redan 1976 av Lasse "Dolores" Otterström, och sålde då både skivor och serier. Butiken var en av de första i Sverige som specialiserade sig på punkmusik och kring den växte snart fram en hel krets punkintresserade människor. Lasse Dolores själv blev snart även känd som basist i punkbandet Perverts.

Dolores låg först på Mölndalsvägen, men flyttade i början av 80-talet till Engelbrektsgatan. En tid därefter slogs affären ihop med Mike "Fritz" Newitts Cat Comics och hamnade på Drottninggatan i centrum. Efter meningsskiljaktigheter mellan Lasse Dolores och Fritz Newitt delades Dolores återigen i två butiker i början av 1990-talet. Lasse Dolores öppnade Dolores Serier på Södra Allégatan, medan Newitt fortsatte att driva Dolores Comics på Drottninggatan. Den sistnämnda blev sedermera en renodlad skivaffär specialiserad på hårdrock, medan Newitt själv blev biträde på Seriehörnan.

På 2000-talet blev Dolores Serier på Södra Allégatan 2B huvudsakligen en seriebutik med ett brett sortiment, men sålde även böcker, filmer, merchandise m.m. Såväl kommersiellt som alternativt, amerikanskt och svenskt, nytt och begagnat ingick i mixen. Även ett stort sortiment av fanzin och ockult litteratur.

Lasse Dolores var fortfarande ägare och aktiv i butiken fram till nedläggningen.

I början av 2010 meddelades att Dolores Serier kommer att stänga för gott "efter sommaren" om ingen seriös intressent vill ta över butiken och driva den vidare.[1] Ingen sådan intressent steg fram. Efter 34 års verksamhet lade butiken ned den 4 september 2010. Dagen till ära bjöd man besökare på choklad.

2011 öppnade Otterström en nätbutik med samma namn.

Externa länkar

Fotnoter

  1. Enligt inlägg på Serieforum.se 2010-02-27. Läs inlägget [länkad 2010-03-30]