Dream

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Neil Gaimans "Sandman" i Brian Bollands tappning. © DC Comics.
Se även Sandman (DC)

Dream, den mytologiska personifikationen av drömmen, skapad av den engelske författaren Neil Gaiman för DC Comics vuxentitel Vertigo.

Historik

Ursprungligen var figuren tänkt att vara Joe Simons och Jack Kirbys 70-talsfigur Sandman i en uppdaterad, mer ockult version, men efter diskussioner med DC Comics slutade det med att Gaiman skapade en egen figur istället. Dock skapade han i sin värld kopplingar till såväl 30-talets som 70-talets Sandman.

Sandman, eller Morpheus som han här även kallas efter grekernas drömgud, baserades rent utseendemässigt på Robert Smith, sångaren i The Cure, och serien innehåller en rad referenser till gothkulturen, mytologi, klassisk litteratur och populärkultur. Gaimans "Sandman" blev en stor succé, inte minst bland de målgrupper som inte läser serier i vanliga fall. Originalserietidningen utkom med 75 nummer, eftersom det var det antal nummer som Gaiman behövde för att berätta sin historia (tidningen lades alltså inte ner på grund av dålig försäljning). Samlingsvolymerna med Sandman tillhör sedan länge DC:s verkliga storsäljare. Diverse andra serier och böcker har skrivits om olika företeelser och figurer i Sandmans värld, bl.a. The Dreaming, Books of Magic, Lucifer, Death: The High Cost of Living. Sandman har också gjort diverse gästspel i andra serier, men av respekt för Gaiman har man varit ganska sparsmakad med denna företeelse.

Denna version av Sandman har publicerats på svenska i tidningen Inferno mellan 1991–92, (dock inte samtliga 75 episoder). En ny svensk utgivning i albumform under titeln Den absoluta Sandman började ges ut 2015 av Egmont.

Figuren

Denna Sandman är en av The Endless, ett antal gudalika väsen som styr över olika abstrakta företeelser i världen. Han går under många namn, som Morpheus, Jon Blund, Oneiros eller kort och gott Dröm. Någon gång under början av 1900-talet utförde en magiker en ritual för att fånga Döden, men något gick fel och istället fångade han Dödens lillebror Drömmen. Morpheus långa fångenskap i trollkarlens källare fick stora konsekvenser ute i världen under större delen av 1900-talet. Folk fick problem med att drömma, en del kunde aldrig somna och en del kunde aldrig vakna. Bland annat började en viss Wesley Dodds att få underliga drömmar som inspirerade honom att ta på sig en gasmask och bekämpa brott.

Till slut lyckades dock Morpheus fly från sitt fängelse och återtog sin position som härskare över drömriket. Han samlade ihop de drömmar som passat på att rymma från drömriket ("Dreaming") när deras herre försvann, bland dessa Brute och Glob (som försökt etablera ett eget rike med en egen Sandman). Morpheus fann det svårt att återanpassa sig och började undra om han inte hade blivit för gammal och för stelbent för att sköta sina plikter. Det är oklart om det var Morpheus själv som låg bakom komplotten som ledde till hans undergång, men klart är att han föll offer för The Witches Three i deras skepnader som blodshämndens gudinnor.

Detta var dock inte slutet, för Daniel Hall, son till Hector Hall, förvandlades till den nye Sandman, som i någon aspekt ändå är den gamle Sandman.