Dupuis

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Le Journal de Spirou nr 27/1938. © Dupuis

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.
Ej att förväxla med andra Dupuis.

Éditions Dupuis S.A., belgiskt serieförlag baserat i Marcinelle nära Charleroi.

Förlaget grundades som ett tryckeri av Jean Dupuis 1898, som han utvecklade till förlaget Éditions Dupuis 1922, med utgivningen av Les Bonnes Soirées, en veckolig antologitidning med illustrerad romantisk litteratur riktad till kvinnor. 1924 expanderade förlaget med veckotidningen Le Moustique, som förutom veckans radioprogram bestod av en samling skämtteckningar. 1938 beslutade sig Jean Dupuis att på allvar ge sig in på den gryende belgiska seriemarknaden med den långlivade antologitidningen Spirou, vilken snabbt blev en stor succé.

Förlaget ger eller har gett ut många klassiska belgiska serier, huvudsakligen riktade till barn och ungdomar, t.ex. "Blårockarna", "Gaston", "Smurferna", "Lucky Luke" och "Spirou". Förlagets hemort har givit namn till den så kallade Marcinelle-skolan, som avser den typ av teckningsstil som många av förlagets tecknare har använt.

I serien "Gaston" jobbar seriens huvudfigur Gaston på detta förlag och kontoret utgör platsen för de flesta av seriens skämt. I den svenska översättningen kallas det Spirouförlaget.

Externa länkar

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!