Eiki Shiki

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Eiki Shiki. Bild av Makoto Hirasaka. © ZUN.

Eiki Shiki (四季映姫), japansk seriefigur i Touhou Project av ZUN.

Eiki Shiki är en av bifigurerna i det multimediala konceptet Touhou Project av ZUN, och förekommer bland annat i mangan "Oriental Sacred Place" men också i spel och animeringar.

Bakgrund

Eiki Shiki är Gensokyos Yama, det vill säga den som tar emot de avlidnas själar och bedömer deras vidare öde. Yama är ursprungligen en buddhistisk term för den manlige dödsguden, som också kallas Enma (閻魔) i japansk buddhism. I Touhou-världen är Enma alltså en kvinnlig figur, med delvis komiska drag men också med många bibehållna likheter. Hon bär också titeln Yama Xanadu.

Figuren

Eiki Shiki läxar i moraliskt övernit upp tengu1-reportern Aya Syameimaru angående journalistikens oredligheter. Bild ur doujin-animen "Judgement Day". © Manpuku Jinja.

Lady Eiki eller Enma har sitt kontor utanför Gensokyo på andra sidan floden Sanzu vid det rena landet Higan.2 På Ministeriet för Rätt och Fel i helvetet tar hon emot de avlidna som förts över floden av hennes hjälpreda Komachi Onozuka, en hinsides ledsagare eller shinigami som fraktar över själar i sin lilla roddbåt som hon kallar Titanic.3

Enma är väl lämpad för sin uppgift att döma de avlidna, då hon är begåvad med förmågan att skilja rätt från fel och dessutom till sin hjälp har en kristallspegel varmed hon kan skåda folks gärningar både i nutid och dåtid. Begångna synder skriver hon upp på en trästav som då blir tyngre alltefter och visar på den totala skulden. Efter domslut blir den dömda själen sedan antingen förpassad till helvetet för att sona sina synder eller får avvakta reinkarnation i en eller annan form.

På sin lediga tid tar sig Eiki ofta över till stranden Shigan i Gensokyo tillsammans med Komachi för att uppsöka invånarna där och predika om vikten av ett rätt leverne. Detta är hennes favorithobby. Hon är inte någon särskilt populär besökare, då hon ofta är väl moralisk och kan hålla predikan en hel dag i sträck. Hon går heller inte att argumentera med, då hon genom sin kristall vet allt om alla och alltid har rätt i det hon säger. Ibland får också Eiki ge sig ut för att leta efter Komachi, då denne är ganska lat och ofta glömmer att sköta sina plikter för att i stället äta och dricka gott.

Fotnoter

1. Tengu är i japansk folktro en slags skogsdemoner med svarta vingar, med anknytning till Buddhismen. De fanns med i den animerade kortfilmen "Kobutori" (Yasuji Murata, 1929) och återfinns i populärkulturen, exempelvis Kråkprinsessan i Urusei Yatsura.

2. "Pure land", eller "Buddhafält", i östasiatisk buddhism benämning på ett rike eller en värld med en Buddha. Higan är ett sådant land, men i anslutning finns alltså ett helvete.

3. Medan figuren Eiki inspirerats av japansk buddhism (och även tidig hinduism), så är Komachi alltså mer lik färjkarlen Karon som fraktar själar över floden Styx till Hades i grekisk mytologi.