Gensokyo

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Vy från Gensokyos landsbygd. © Maikaze.
Gensokyo med Youkaiberget och Dimmiga sjön i centrum. © Manpuku Jinja.
Vy över människobyn i Gensokyo. Bild av Makoto Hirasaka. © ZUN.

Gensokyo (幻想郷), fiktivt land i Touhou Project av ZUN.

Platsen

Gensokyo är ett dold land (dimensionsficka?) beläget i Japan, varifrån det avskildes 1885. Invånarna är huvudsakligen varelser (främst kvinnor) med övernaturliga krafter, féer, youkai och gudar ur japansk folktro, men det finns även en bosättning människor i den så kallade människobyn. Miljön är gammaldags feodal, med enkel hushållning, landsbygd och olika tempel.

Gensokyo omges av en konstgjord immateriell barriär, som väktaren Ran Yakumo håller ett öga på. Om motsättningar uppstår eller mindre skötsamma youkai ställer till problem i landet är det tempeljungfrun Reimu Hakurei som får rycka ut och återställa ordningen. Landet är ett slags utopi, och möjliggör att figurer ur folktron kan fortsätta att existera även om ingen i den vanliga världen längre tror på dem.

Gränsen till Gensokyo, den så kallade Hakurai-barriären, går runt hela landet, och någonstans i de bergiga trakterna återfinns Ran och Yukari Yakumo, som har ett visst ansvar för denna skiljelinje. Hakurai-templet som förestås av Reimu Hakurei befinner sig så nära gränsen att den fungerar som en port mellan Gensokyo och den vanliga världen.

Det största berget i Gensokyo är det så kallade Youkai-berget, en utslocknad vulkan, som bebos av en mängd olika youkai, dvs. övernaturliga figurer såsom kappa, tengu och oni. Detta är en plats som människorna i Gensokyo inte så gärna besöker. Vid bergets skogsklädda fot finns Dimmiga sjön, där vampyrsläkten Scarlet har sin herrgård. På berget finns Vindgudens sjö och de nio himlarnas vattenfall. Under berget finns en underjordisk värld med många avdelningar, däribland jordandarnas palats samt en passage mot den onda världen Makai. I anslutning till berget finns shintohelgedomen Moriya med gudinnan Kanako Yasaka, och även ett blomsterfält med kinesiska luktpioner, som odlas av örtmedicinkvinnan Eirin Yagokoro.

Vid Gensokyos enda by, människobyn, där de flesta människor är bosatta, finns en annan stor odling, solträdgården med enbart solrosor, som sköts om av Yuuka Kazami och hennes féer och andra mer vänliga youkai. Bland de grupper i Gensokyo som håller sig lite för sig själva återfinns också inabas, halvmänskliga figurer som har viss anknytning till månstaden, och bor i herrgården Eientei mitt i bambuskogen. Bland de flertaliga helgedomarna märks också det buddhistiska Myouren-templet. För att informera alla sina medborgare har Gensokyo har även en egen dagstidning, Bunbunmaru, som ges ut av reportern och tengun Aya Shameimaru.

Gensokyo är alltså inte så isolerat som man skulle kunna tro, det finns gränsövergångar och passager mot flera andra världar, både den vanliga som vi lever i, månens magiska värld, underjorden och via floden Sanzu även landet Higan, en förort till det buddhistiska helvetet. Därtill finns ett visst utbyte med Bhavaagra, en himmelsk region ovanför jorden där förtjänstfulla andar som Tenshi Hinanawi lever. På gränsen till underjorden finner vi också helgedomen Hakugyokurou med dess välvilliga föreståndarinna Yuyuko Saigyouji. I den vanliga världen, den som vi lever i, är det dock inte många som känner till Gensokyos existens, i berättelserna av ZUN verkar det egentligen bara vara två personer, Maribel Hearn och Renko Usami, två kvinnliga studenter i Kyoto som har det paranormala som hobby.

Invånarna

Även om det finns vanliga människor som lever i Gensokyo, så är alltså de flesta av invånarna av mytologiskt slag, ofta hämtade ur japansk religion eller folktro.

En grov indelning av de varelser som bebor landet skulle kunna vara:

Människor

Det finns en del bemärkta och ovanliga sådana, de är till och med huvudpersoner: Reimu Hakurei och Marisa Kirisame. Även Sakuya Izayoi är människa, liksom magikerna Alice Margatroid, Byakuren Hijiri och Patchouli Nourejji.

Till människosläktet bör också inräknas de som kommer ifrån eller fortfarande bor på månen, såsom Kaguya Houraisan, Eirin Yagokoro, Iku Nagae samt systrarna Yorihime och Toyohime Watatsuki. De två första är dock odödliga tack vare ett livselixir, och det är också jordbon Mokou Fujiwara.

Gudar

Flera gudar och gudinnor står att träffa på, en del bosatta, andra enbart på besök, till exempel: Kanako Yasaka och Suwako Moriya. Mot den underjordiska sidan återfinns gudinnan Hecatia Lapislazuli samt själarnas domare, yaman Eiki Shiki. På den himmelska sidan finner man bland andra den celesta Tenshi Hinanawi. Vi har också Sanae Kochiya, som är en arahitogami, halvt mänsklig, halvt gudomlig. Systrarna Minoriko och Shizuha Aki är höstens gudinnor, och vakar över skördarna samt höstlöven. De bor på youkai-berget och misstas ofta för att vara youkais. Minoriko har ett potatisstånd, som hon ibland besöker människobyn med. Hina Kagiyama lever också på Youkai-berget, vid floden, och är farsoternas gudinna. Närmare bestämt har hon förmågan att samla på sig andras olycka, genom att snurra, och förhindrar därmed att dessa förs vidare. Själv mår hon bara bra av negativ energi, och samlar också på nagashi-bina-dockor. Hon vaktar Youkai-berget och ser till att vilsna människor avvisas.

Spöken

Gengångare, eller yuurei, brukar i Japan inte räknas in bland yokai i allmänhet. I Gensokyo finns några exempel på spöken: Yuyuko Saigyouji, gasten Minamitsu Murasa samt halvfantomen Youmu Konpaku. Det finns även en trio av poltergeistar, Prismriver Sisters.

Vampyrer

Egentligen ett västerländskt påfund, och vampyrsystrarna Flandre och Remilia Scarlet kommer mycket riktigt ursprungligen från England. På deras herrgård finns också en djävul, flickan Koakuma.

Féer

Féer är heller inte youkai i egentlig mening, och här återfinns Cirno och hennes väninna Daiyousei samt San-Yousei, de tre féerna Sunlight, Starlight, Moonlight. Även Clownpiece räknas in, trots att hon kommer från underjorden. Man bör heller inte glömma älvan Su-san.

Youkai

Till de egentliga youkai, japanska övernaturliga varelser, inräknas en lång rad underavdelningar, en del med människogestalt andra med djurskepnad eller både och efter omständigheterna. Det västerländska ordet "demon" kan som översättning vara lite missvisande, då det i Touhou inte rör sig om onda varelser, och även i japansk folktro är de heller inte entydiga, utan kan vara både snälla eller elaka mot människor.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!