Emotionellt spektrum

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Det emotionella spektrumet (emotional spectrum) är ett koncept i DC:s universum, och huvudsakligen i "Green Lantern"-serien. Begreppet introducerades i Green Lantern: Rebirth #3 (2005), och är ett energifält vars bränsle är de känslor som universums alla varelser uppbådar. Spektrumet består av sju huvudsakliga emotioner/känslor, vart och ett motsvarande en av regnbågens sju färger.

Spektrumets krafter kan kanaliseras genom de ringar som Guardians of the Universe har skapat, varav den ring som innehas av Green Lantern är den första att dyka upp i serien - långt innan konceptet "emotionellt spektrum" var påtänkt.

Spektrumfärger och -känslor

Det emotionella spektrumet är uppdelat i sju emotioner/känslor som vardera motsvarar en färg:

  • Röd – Raseri (rage)
  • Orange – Girighet (greed)
  • Gul – Fruktan (fear)
  • Grön – Viljestyrka (willpower)
  • Blå – Hopp (hope)
  • Indigo – Medlidande (compassion)
  • Violett – Kärlek (love)

Utöver detta innefattar spektrumet även svart (frånvaron av färg), som motsvarar död, och vit (summan av samtliga färger), som motsvarar liv.

Spektrumets yttersta känslor, raseri och kärlek, har starkast inflytande på dess användare, och dess centrala känsla, viljestyrka, kan kanaliseras till att kontrollera övriga känslor.

Lantern Corps

De ringar som skapats för att kanalisera respektive känsla och färg innehas av intergalaktiska styrkor (corpses). Green Lantern Corps var den första att etableras, både i serien och inom den fiktiva världen.

Totalt existerar nio sådana styrkor, och noterbart är att många av dessa inte är uttalat "goda" eller "onda", trots att flera av dem leds av figurer som skapats som fiender i Green Lantern-serien.