En ful fisk

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Den fula fisken gör en cameo som luftballong i en episod av "FC Svartviken".©  Oscar Hjelmgren, Kostantinos Foussianis

"En ful fisk" är en strippserie av Oscar Hjelmgren som har gått i Göteborgs-Posten, Sydsvenskan, Knasen, Vårt Malmö och Örgryte-Härlanda-Posten.

Handling

"En ful fisk" är en modern variant av Oskar Anderssons "Mannen som gör vad som faller honom in" och har en liten skallig spetsörad gubbe i huvudrollen. Skaparen Oscar Hjelmgren är själv väldigt inspirerad av O.A.,[1] vilket kanske kan förklara likheten. "En ful fisk" är likt inspirationskällan en pantomimserie fylld med absurd och dråplig humor där titelfiguren matar lejonen på zoo med en liten unge och bryter av sitt eget ben när han parkerat bilen i en handikappruta. Det finns totalt 81 episoder av serien.

Medialt rabalder

Då "En ful fisk" sändes in till den kristna tidningen Dagen, framkallade serien (med "Satanisten" som eventuellt alternativt namn) upprörda känslor. Dagen valde i ett meddelande att "avböja å det våldsammaste". Osedligt beteende och hets mot diverse folkgrupper angavs som huvudskäl.

Andra uppdykanden

Den fula fisken dyker även upp i små gästspel i flera av Hjelmgrens senare serier. Detta innefattar bland annat "FC Svartviken" och "De kom från rymdens mörker!".

Fotnoter