En ful fisk

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Samlingsalbumet i ett buskage.
Två typiska strippar.

"En ful fisk" är en strippserie av Oscar Hjelmgren som har gått i Göteborgs-Posten, Sydsvenskan, Knasen, Vårt Malmö och Örgryte-Härlanda-Posten. Serien skapades ursprungligen till en tävling i Sydsvenskan 2006, när Hjelmgren gick första årets på Serieskolan i Malmö. Därefter dök fisken upp sporadiskt i olika tidningar, för att sedan gå under jord efter 2013. Ett komplett samlingsalbum, där även den del nya strippar ingick, utkom i samband med Bokmässan i Göteborg 2023. Albumets förord, som är fullt av flagranta faktafel, är författat av ChatGPT.

Handling

"En ful fisk" är en modern variant av Oskar Anderssons "Mannen som gör vad som faller honom in" och har en liten skallig spetsörad gubbe i huvudrollen. Skaparen Oscar Hjelmgren är själv väldigt inspirerad av O.A.,[1] vilket kanske kan förklara likheten. "En ful fisk" är likt inspirationskällan en pantomimserie fylld med absurd och dråplig humor där titelfiguren matar lejonen på zoo med en liten unge och bryter av sitt eget ben när han parkerat bilen i en handikappruta.

Serietripparna har alltid fyra rutor, snarlika vinklar och saknar helt dialog.

De återkommande bifigurerna är ytterst få, förutom firrens engelska bulldogg, En fin vovve.

Andra uppdykanden

Den fula fisken dyker även upp i små gästspel i flera av Hjelmgrens senare serier. Detta innefattar bland annat "FC Svartviken", "De kom från rymdens mörker!" och "A.M.O.K.".

Fotnoter