Fighting American

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Patriotisk amerikansk superhjälte i samma stil som Captain America. Som av en händelse har Fighting American faktiskt samma upphovsmän som Cap – Joe Simon och Jack Kirby, efter att Atlas Comics lagt ner originaltiteln. Serien skapades 1954 och hade en kortlivad tidning som kom ut med sju nummer. Ett aviserat åttonde nummer gavs aldrig ut. Serien har sedan dess återtryckts ett otal gånger av flera förlag.

Utgivning

De första sju numren gavs ut av det lilla förlaget Prize Publications 1954–55. Det aviserade åttonde numret utgavs först 1966 av Harvey Comics i en specialtidning som även återtryckte det första numret. Avsikten var att reprisera alla de tidigare tidningarna, men någon fortsättning blev det inte. Alla åtta numren samlades 1989 i en enda lyxig samlingsvolym från Marvel Comics.

DC Comics licensierade figuren 1994 och gjorde en miniserie på sex nummer. 1997 försökte även Rob Liefelds Awesome sig på en licensproduktion utan någon större framgång. Historien bakom är dock invecklad.

1996 fick grundarna av Image Comics chansen att göra om några av Marvel Comics mest kända hjältar under titeln "Heroes Reborn". Liefeld gjorde tillsammans med Jeph Loeb "Avengers" och "Captain America", men efter dåliga försäljningssiffror sade Marvel upp kontraktet med Liefeld. Loeb och Liefeld ville då ge ut sina ofullbordade äventyr på Awesome Comics med den snarlike "Agent America", men hotades på med rättsliga åtgärder från Marvels sida. Lösningen blev då att licensiera en befintlig figur, Fighting American, till samma äventyr, dock efter att Liefeld gått med på att Fighting American inte fick vara för lik Captain America; han fick till exempel inte använda sin sköld som ett offensivt kastvapen.

Handling

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .