Frank – världsreportern

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Frank – världsreportern", i original "Lefranc", fransk äventyrsserie skapad av Jacques Martin.

Historik

Serien skapades av Jacques Martin till serietidningen Tintin, där den debuterade den 21 maj 1952 i den belgiska versionen (nr 21)[1] och den 3 juli samma år i den franska versionen (nr 193)[2]. Efter ett tag tröttnade Martin på att både skriva och teckna serien och lämnade över stift och pensel till, i tur och ordning, Bob de Moor, Gilles Chaillet, Christophe Simon och Francis Carin. Däremot fortsatte Martin att skriva historierna tills han dog. Andra som assisterat på serien är Roger Leloup ("Yoko Tsuno") och Didier Desmit.

Handling

Huvudpersonen är en fransk ungkarl, journalist och omkring 30 år gammal, blond och blåögd - i den svenska översättningen är han dock svensk och heter "Frank Gran". I albumet "Onda makter" träffar Frank på den lilla pojkscouten Johan. Frank och Johan blir genast vänner och senare adopterar han även pojken. En återkommande bifigur är kommissarie Renard. En annan den svenske boven Axel Borg.

Figurgalleri

  • Frank Gran (Fr. Guy Lefranc) - Blond och rådig journalist.
  • Johan Rapp (Fr. Jean "Jeanjean" Le Gall) - Ung adopterad pojkscout. Franks ständiga följeslagare fram till "Operation Tor", då han försvann ur serien efter att föräldrar till Tintin-tidningens läsare skrivit in och klagat på Franks och Johans relation.[3]
  • Axel Borg (Fr. Axel Borg) - Franks återkommande svenska ärkefiende.
  • (Fr. Commissaire Renard) - Franks vän och återkommande hjälp i fallen.

Utgivning

Mini sverige.gif Svensk publicering

I Sverige har serien publicerats i ett antal album av Allerbok och i serietidningen Banggg.

Fotnoter

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!