Yoko Tsuno

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med den japanska serietecknaren Yuko Tsuno


"Yoko Tsuno", belgisk komisk äventyrsserie med science fiction-inslag, skapad av Roger Leloup, som på slutet av sin period vid Studios Hergé kände att han ville göra en egen serie, och efter att ha fått klartecken för att få den publicerad slutade han på Studios Hergé för att på heltid satsa på sin egen skapelse. 1970 (24 september) började så det första äventyret med "Yoko Tsuno" i Spirou och till dags dato (2015) har det kommit ut 26 album i serien.

Serien var från början tecknad närmast i Marcinelle-stil men gick efter några album mer och mer åt Ligne claire.

Figurgalleri

Huvudperson är Yoko Tsuno, en ung kvinnlig elektronikingenjör från Japan, bosatt i Europa, och hennes vänner Pol och Vic. Flera av äventyren involverar vineanerna, en utomjordisk ras som flytt undan sin hemplanets undergång och som i de första albumen bosatt sig i underjorden. Så småningom återvänder de till sin ödelagda hemplanet.

Utgivning

Tio album gavs ut på svenska 1979-1984, och samtliga album har getts ut på danska. 2015 påbörjades en samlingsutgivning av Cobolt, baserad på det belgiska originalet. Denna utgåva är huvudsakligen inte kronologisk, utan tematiskt baserad, och de olika samlingsalbumen har getts ut i olika ordning i länderna de kommit ut i; Frankrike/Belgien, Tyskland, Danmark och Sverige.

I andra medier

Leloup har även skrivit en roman om Yoko Tsuno: "L'Écume de l'aube" (1991).

Kuriosa

Figurerna Pol och Vic anses vara baserade på två andra seriefigurer, nämligen titelfigurerna i "Lukas och Sylvester".


Utgivning

Mer om Yoko Tsuno

Externa länkar