Mike Hammer

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Mickey Spillanes böcker om den hårdkokte privatdeckaren Mike Hammer har adapterats för serieformen, och figuren var faktiskt tänkt som en serie från början.

Historik

Mike Hammer sägs ha haft sin upprinnelse i ett tidigt serieförsök från Spillanes sida med titeln "Mike Danger". Spillane bestämde sig istället för att göra om sin seriehjälte till romanhjälte, nu under namnet "Mike Hammer". 1947 kom den första boken, "I, the Jury", och under åren har det blivit totalt 13 böcker – den sista kom så sent som 1996. Många av böckerna har filmatiserats mer än en gång, bl.a. med Stacy Keach och Spillane själv i huvudrollen. "Mike Hammer" har också blivit serie.

Dagspressversionen

1953–54 distribuerades den kortlivade dagspresserien "From the Files of... Mike Hammer" av Phoenix Features Syndicate. En söndagssideversion förekom också. Bakom tillkomsten av denna serieversion låg Jerry Iger, men han hade själv inget med det rent konstnärliga att göra. Manus skrevs av Mickey Spillane, Ed Robbins och Joe Gill medan teckningarna gjordes av nyss nämnde Robbins. Serien lades ner på grund av klagomål på det mycket våldsamma innehållet. Serien återutgavs i två samlingsvolymer kring 1982.

Den närbesläktade Mike Danger har dock blivit serie vid fyra tillfällen.Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!