Genius Jones

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Genius Jones på omslaget till More Fun Comics nr 111 (1946), tecknat av Stan Kaye.
© DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Genius Jones, även kallad the Answer Man, är en amerikansk serie och seriefigur från DC Comics som först dök upp i tidningen Adventure Comics nr 77 (1942). Figuren skapades av Alfred Bester och Stan Kaye.


Handling

I sitt första framträdande 1942 blir den unga pojken Johnny Jones strandsatt på en öde ö och har under flera år ingenting att ägna sig åt förutom att plöja igenom de 734 tunga faktaböcker som har flutit iland med honom. Johnny läser allt flera gånger och absorberar alla fakta, vilket gör honom till världens smartaste och mest välbelästa person. Till slut bränner han alla böckerna på bål för att signalera till ett passerande fartyg. När han kommit tillbaka till civilisationen bestämmer han sig för att utnyttja sina kunskaper för att göra gott. I lila trikåer, en röd slängkappa och gul hjälm antar han en andra (dock inte hemlig) identitet som Answer Man, och börjar bekämpa brott mot betalning. Genius Jones har han inga superkrafter, men ett avancerat forskningslabb och imponerande tekniska hjälpmedel. I senare avsnitt får han en vuxen sidekick vid namn Mr. Oldster. Genius Jones' främsta tillgång är emellertid att han vet allt, precis allt.

Serien var humoristisk i grunden, men använde sig av superhjältegenrens alla attribut.

Publicering

Serien debuterade i Adventure Comics nr 77 (1942) och fortsatte publiceras i tidningen fram till nr 102, då Adventure blev mer inriktad på seriösa äventyrsserier. I samband med det flyttade Genius Jones till den mer humoristiska tidningen More Fun Comics i sällskap med andra lättsamma serier som "Dover and Clover" och "Jimminy and his Magic Book". Under samma period publicerades några Genius Jones-avsnitt även i All Funny Comics.

Figurens sista framträdande från den här tiden var i More Fun Comics nr 126 (1947).

Återkomsten 2007

Genius Jones var närmast en bortglömd figur hos DC Comics under femtio år, men efter att ha fått ett uppslag i "The DC Comics Encyclopedia" (2004) hamnade han åter i medvetandet hos både läsare och kreatörer.

I tidningen Tales of the Unexpected från 2007 har spökjägaren Dr. Thirteen en biserie i form av en följetong. Här träffar Thirteen (vars huvudsakliga karaktärsdrag är att han är skeptisk mot allt som inte är "normalt") en mängd märkliga figurer från utkanterna av DC:s universum, däribland Anthro, The Haunted Tank, I...Vampire, Infectious Lass, Captain Fear, Primate Patrol och – Genius Jones. Trogen sin klassiska karaktär har Jones, lika ung som på 40-talet, dykt upp och erbjudit att svara på frågor mot betalning. Det har antytts att "pojken som vet allt" också är medveten om att han är en seriefigur, och att han i likhet med flera av de andra gästande figurerna är en karaktär som inte riktigt passar in i dagens mer "realistiska" serietrender.

Upphovsmän

Genius Jones skapades ursprungligen av science fiction-författaren Alfred Bester och tecknades av Stan Kaye. Bester lämnade senare serien efter Adventure nr 92 och blev ersatt som författare av Whitney Ellsworth.

"Dr. Thirteen"-serien där Genius Jones dök upp 2007 är skriven av Brian Azzarello och tecknad av Cliff Chiang.


Första framträdande: Adventure Comics nr 77 (augusti 1942)

Externa länkar