Sidekick

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

En sidekick är en typ av bifigur, som är medhjälpare till en historias huvudgestalt eller hjälte, och som får stå som kontrast till denne på olika sätt.

Ofta är sidekicken något mindre kompetent, yngre eller lite dummare än huvudfiguren, men motsatsen förekommer också, där en äldre och visare läromästare kan ha rollen som hjältens sidekick. Inte sällan är sidekicken även en färgstarkare figur och kan fungera som comic relief. Syftet med en sidekick kan ofta vara att den dialog som uppstår mellan huvudfigur och sidekick kan förklara handlingen för läsaren och klargöra huvudfigurens resonemang kring varför han handlar som han gör.

Exempel på sidekicks är t.ex. Långben (till Musse Pigg), Kapten Haddock (till Tintin), Nicke (till Spirou), och Robin (till Batman).

Termen är inte en renodlad serieterm, utan används även inom t.ex. filmen och litteraturen. Berömda sidekicks ur litterära verk inkluderar bl.a. Sancho Panza från "Don Quijote" och dr Watson från "Sherlock Holmes".

Teenage sidekick

Inom superhjältegenren var det förr vanligt med så kallade "teenage sidekicks", en yngre medhjälpare till hjälten. Motiv för detta är att ge de tonåriga läsarna någon att lättare identifiera sig med men även att ge hjälten någon att tala med för att exempelvis slippa alla tankebubblor. Batman hade Robin, Captain America hade Bucky, Green Arrow hade Speedy, Flash hade Kid Flash, o.s.v. Ett flertal av dessa finns fortfarande kvar, men i takt med att superhjälteserierna har blivit alltmer realistiska, har även tonårsmedhjälparna minskat i antal. Dock finns det än idag många tonårshjältar som agerar på egen hand, men utan att stå i skuggan av en vuxen mentor.

Många av den gamla tidens sidekicks har själva tagit över manteln från sin mentor, till exempel Kid Flash (Wally West), som tog över rollen som Flash efter Barry Allens död.

Animal sidekick

Många hjältar har en medhjälpare från djurriket vid sin sida, som ibland är mer intelligent än vad djur är i verkligheten. Tintin har sin trogna foxterrier Milou, Spirou har ekorren Spip och under en period också marsupilamin Marsupilami, Lucky Luke har sin häst Jolly Jumper och Fantomen har bergsvargen Devil och hästen Hero. Den antropomorfa musen Musse Pigg har hunden Pluto som animal sidekick; Pluto är inte antropomorf, vilket däremot Musse Piggs bästa kompis hunden Långben är.

Om seriefiguren har magiska krafter av något slag, brukar en djurmedhjälpare vara av formen familiaris (ett ord som på latin ungefär bara betyder husdjur), det vill säga ett djur som i sig också har magiska krafter eller kan fungera som katalysator för sin herres magiska krafter. Det är den välkända svarta katten till häxan i gammal folktro. I serier finns en sådan familiaris bland annat hos Sabrina tonårshäxan som har sin katt Salem och typen är inte heller ovanlig inom japansk maho shojo-manga.

På de lite lekfullare 1940- och 1950-talen var det inte ovanligt att superhjältar begåvades med brottsbekämpande husdjur med identiteter som liknade deras egna. Till exempel hade Stålmannen stålhunden Krypto och Batman den maskerade Ace the Bathound. De här seriernas förlag DC hade till och med hela hjältegrupper bestående av djur, såsom Legion of Super-Pets och Space Canine Patrol Agents.

Kända sidekicks

Här listas några kända sidekicks med huvudfigurerna/hjältarna inom parentes.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!