Genosha

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök


Varning.png Denna artikel innehåller uppgifter som behöver uppdateras.
Informationen i artikeln kan vara inaktuell, eller innehålla uppgifter om "nuvarande" eller "kommande" händelser som i själva verket redan har passerats,
eller att det inte framgår när händelsen inträffar. – Hjälp gärna till genom att uppdatera informationen!

Gå till diskussionssidan för vidare diskussion.

Genosha är en fiktiv nation och ö i Marvels universum av superhjältar. Det syntes för första gången i tidningen Uncanny X-Men nr 235 (oktober 1988) och skapades av manusförfattaren Chris Claremont och tecknaren Rick Leonardi. I serien har Genosha och dess samhällssystem fått tjäna som en metafor för såväl slaveri som apartheid, men idag får nog nationen klassas som ett katastrofområde.

Det fascistoida ostafrikanska landet byggde sitt välstånd på att förslava sin befolkningsminoritet av mutanter. Detta skräckvälde fortsatte under lång tid ända tills de stoppades av mutanthjältarna X-Men i äventyret "X-Tinction Agenda". Efter X-Mens inblandning fick Genosha en ny regering som utlovade jämlika förhållanden för mutanter. Landet fortsatte dock att ansättas av diverse superskurkar, bland annat mutanten Magneto som till slut tog över nationens ledarskap. Under Magnetos styre rådde en kortvarig fred som spolierades då inbördeskrig bröt ut mellan nationens mutanter och "normala" människor.

Nyligen[när?] totalförstördes hela ön av de mutantjagande robotarna Sentinels. Magneto har nu[när?] slutit fred med X-Mens ledare Professor X för att kunna bygga upp nationen på nytt.