Gunsmith Cats

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Rally Vincent på omslaget till vol. 1 av den amerikanska nyutgåvan av "Gunsmith Cats" från 2007 © Dark Horse/Sonoda
Minnie-May i "Gunsmith Cats". Bild av Kenichi Sonoda. © Sonoda/Dark Horse

"Gunsmith Cats" (orig. "ガンスミスキャッツ") är en japansk actionserie skapad av Kenichi Sonoda 1991.

Handling

Berättelsen utspelar sig i Chicago, där de två tonårstjejerna Irene "Rally" Vincent och Minnie-May Hopkins driver en vapenaffär under namnet Gunsmith Cats. På fritiden bekämpar de som prisjägare kriminella element i Chicagos undre värld. Bland annat kidnappare, utpressare och den italienska maffian är deras motståndare.

Rally specialiserar sig på olika handeldvapen, vilka återges naturtroget i bild med fakta i mangan. Hennes favoritvapen är CZ-75, en tjeckisk halvautomatisk pistol. Minnie-May är förtjust i explosioner och använder ofta granater och liknande leksaker. I serien dyker också informatören Becky och banditen Bean (från "Riding Bean") upp som bifigurer.

Utgivning

Japan Japan

Följetong i den japanska serietidningen Afternoon 1991–1997. Utgiven i 8 samlingsvolymer av Kodansha 2004–08.

Uppföljaren, "Gunsmith Cats Burst", gick i samma tidning 2004–2008.

Usa USA

Utgiven i USA av Dark Horse, först 1996–2002 med 9 volymer, sedan 2007 i 4 tjocka "revised" omnibus-volymer. Uppföljaren "Gunsmith Cats Burst" gavs ut i 5 volymer 2007–10.

Frankrike Frankrike

Publicerad på franska av Glénat, 8 volymer 1996–2002, 4 volymer "revised" 2005–07 samt "Burst" i 5 volymer 2007–11.

  • Serien är även publicerad bland annat i Tyskland, Spanien, Italien och Mexiko.

Översättningskontrovers i USA

När serien skulle översättas i USA så blev det en smärre kontrovers[källa behövs] då figuren Minnie-May i original bara var 16 år gammal vid seriens början, och enligt manuset hade jobbat på bordellen "The Purple Pussy" några år tidigare. Då serien någon enstaka gång avbildar explicita sexuella handlingar så höjde man hennes ålder till 18 år i översättningen och bortsåg från eventuella anakronismer som uppstod i hennes bakgrundshistoria. I originalet så har hon tagit droger för att hindra sin utveckling så att hon skall fortsätta se ut som en tolvåring för att fortfarande vara attraktiv för sin pojkvän, Ken Takizawa. I översättningen så ändrades detta till att hon tar droger som skall få henne att åldras lite fortare i stället. Hon kan i serien lätt förställa sig och föreställas vara tio-elva år gammal.

I andra medier

"Gunsmith Cats", omslag till cd. Bild av Kenichi Sonoda. © Future Land.

Finns även som OAV-anime i 3 episoder från 1995, producerad av Oriental Light and Magic. Även utgiven i USA på dvd av AD Vision.

Kuriosa

Det finns en viss osäkerhet i översättningen av Rallys förnamn. I USA har hennes förnamn getts som "Irene" och i t.ex. Italien som "Aileen". Irene och Eileen skulle båda transkriberas likadant på Japanska. Hennes smeknamn översätts regelmässigt som "Rally" Vincent, men Kenichi Sonoda har i intervjuer själv sagt att hon egentligen kallas "Larry".1 Det går också att se på vissa ställen i serien där hon får fax och brev adresserade till "Larry".

Fotnoter

1. Panel på Anime America 1993.