Gustaf Ljunggren

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Gustaf Ljunggren.
Gustaf Ljunggren karikerad av sig själv i Dagens Nyheter 1922.
© upphovsmannen.

Gustaf Ljunggren (1879-1967), svensk karikatyr- och skämttecknare som även verkade som serieskapare av främst reklamserier.

Ljunggren föddes i Stockholm men tillbringade stora delar av sitt yrkesverksamma liv i Göteborg. Han utbildade sig vid Tekniska Skolan (föregångaren till Konstfack) och Konstnärsförbundets Målarskola samt gjorde utrikes studieresor. Från 20-årsåldern började han medverka i olika tidningar och tidskrifter, och hans alster kunde ses i skämttidningar som Puck och Söndagsnisse-Strix liksom i dagstidningen Göteborgs-Posten (han gifte sig med dess kvinnliga VD Ebba). Hans bilder publicerades även utanför Sverige.

När Ljunggren 1922 för första gången samlade ett antal av sina teckningar i bokform skrev signaturen "Finn" i en recension i Dagens Nyheter om tecknaren att "Hans maner är oefterhärmligt. Enkla vackra linjer. Elegans och pikanteri. Han har ansetts vara en smula skarbrös. Med den galliska espri som kännetecknar den i övrigt mycket nordiska Ljunggren måste man tangera det ekivåka. Lätt och lekande."

Mer kritisk var K. A. Arvidsson som i boken "Världens karikatyrer" (1949) skrev att Ljunggren att "lade an på en svajig mondän elegans: sin nervöst sicksack-linjiga stil har han drivit allt längre från verkligheten, när han numera nästan enbart sysslar med aktuella reklamteckningar åt en fabrik för tandpasta."

Det Arvidsson syftar på är de olika reklamteckningar och -serier för Stomatol vilka Ljunggren regelbundet ritade i trettio års tid, till exempel "Enda barnet" och "Skönstedt och Fulgren".

Ljunggren utförde även en del av sina skämtteckningar i serieformat, till exempel första världskrigssatiren "En hjälte" (1914).

Källor (urval)