Hans Arnold

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Hans Arnolds klassiska omslag till Boris Karloffs Midnattsrysare nummer 1/1972.
Omslaget till Hjälp! nr 3/1968 av Hans Arnold. © Hans Arnold

Hans Arnold (1925–2010) är en välkänd konstnär och illustratör i Sverige. Han föddes i Schweiz, men har varit verksam i Sverige och Stockholm sedan 1948.

Mest känd är nog Arnold som illustratör och omslagstecknare till barn- och ungdomsböcker. Bland dem kan nämnas "Dante"-böckerna, "Dunder och Brak"-böckerna, "Fabian"-böckerna, "Bland tomtar och troll", "Monstret", "Frankensteins faster", "Jag är en varulvsunge", "Fröken Ensam Hemma åker gungstol", "Allrakäraste syster" och "Stora skräckboken". Temat har som synes ofta varit skräck, men han är även förtjust i att teckna fantasy, surrealism och nakna kvinnor. Arnold har även arbetat med animerad film, såsom hans egen "Matulda och Megasen".

Hans Arnold har även tecknat enstaka serier (t.ex. ensidesserien "Musen som böt" i Hjälp! nr 6/1964 samt sekvenskonstliknande storyboards för animation) och producerade dessutom flera minnesvärda omslag till serietidningen Boris Karloffs Midnattsrysare 1972 och Hjälp! i slutet på 1960-talet.

2002 kom samlingsboken "Hans Arnold – Sagor, sex och Guds finger" som mer eller mindre summerar hans liv och karriär. 2006 släpptes boken "Veckans chock", som består av ett urval av de omkring 1 300 skräckillustrationer Arnold gjorde för Vecko-Revyn åren 1954–79.Externa länkar