Honey talks

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Honey Talks)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Honey talks är en turnerande konstutställning som tar vara på likheterna mellan seriemediet och den slovenska traditionen att måla bikupepaneler.

Historisk bakgrund

I Slovenien finns en folklig tradition att måla paneler till s.k. "liggande bikupor". Dessa byggdes genom att stapla plana kupor på varandra. För att bina skulle känna igen sina egna kupor målades de borttagbara panelerna på framsidan i olika färger. Med tiden ledde det till att man började dekorera dem med olika bilder. Motiven är oftast religiösa och bland dem förekommer det bibliska allegorier som berättas i en följd av sekventiella bilder, något som många idag skulle definiera som serier. De sekulära motiven urskiljer sig genom att på ett helt eget sätt gestalta scener ur vardagen, historiska händelser och inte sällan samhällskritik.

Den äldsta bevarade panelen är från 1758, och de flesta som återstår är gjorda mellan 1820 och 1880. Hantverket praktiserades fram till andra världskrigets början.

Utställningen

Fenomenet har väckt ett intresse hos flera europeiska serieskapare som i Honey talks visar upp sina egna verk, inspirerade av bikupepanelerna. Medverkande inkluderar Anke Feuchtenberger, Matthias Lehmann, Milorad Krstic, Danijel Žeželj, Vladan Nikoli, Jakob Klemenčič, Rutu Modan, Koco, Marcel Ruijters, Matej Lavrenčič samt Pakito Bolino.

Utställningen arrangeras av det slovenska seriekollektivet Stripburger.

Honey talks i Sverige

Mellan den 9 juni och 2 september 2006 visades utställningen Honey talks upp på Serieteket i Stockholm.