House of Mystery

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

House of Mystery, är namnet på 2 olika tidningar från DC (första tidningen började publiceras av National Periodical Publications), men även ett hus i DC:s universum (placerat i Kentucky) och the Dreaming (Sandmans värld). Tidningarna innehåller främst skräckserier.

House of Mystery I

Första versionen var en skräckantologi från National Perodical Publications (senare DC) som utkom 1951–83. 1966–68 innehöll tidningen i huvudsak superhjälteserier, bland dessa "Martian Manhunter" och "Dial H for Hero", tills Joe Orlando tog över som redaktör för tidningen. Orlando hade ett förflutet på skräckförlaget EC Comics och återförde House of Mystery till dess skräckrötter genom att introducera en värd, Cain, som genom ett direkt tilltal till läsarna presenterade kortare rysarberättelser. Tidningen sålde så pass bra att förlaget bara något år senare kunde introducera fler skräcktidningar av med liknande koncept, bland dessa House of Secrets, The Witching Hour, Ghosts, Tales of Ghost Castle med flera.

Den enda återkommande figuren utöver Cain var den motvillige vampyren Andrew Bennet, huvudpersonen i serien "I... Vampire" 1981–83. Karen Berger, sedermera chefredaktör för DC:s vuxenetikett Vertigo, var redaktör för tidningen under de sista åren. Element och figurer från House of Mystery – till och med mysteriehuset självt – har efter det figurerat i andra serier från Vertigo, i synnerhet i "Sandman".

1986–87 utkom en tidning kallad Elvira's House of Mystery, med liknande upplägg. Värdinna för tidningen var Elvira, välkänd presentatör av skräckfilmer på amerikansk TV.

House of Mystery II

Den andra House of Mystery ges ut av DC:s etikett Vertigo. I motsats till House of Mystery I är denna ingen antologi utan innehåller en ramberättelse av Matthew Sturges, Bill Willingham (manus) och Luca Rossi (bild) och en kortare historia skriven av Willingham och tecknad av olika gäst-tecknare, som exempelvis Ross Campbell, Jill Thompson och Bernie Wrightson.

Handling

Fem främlingar finner sig fångade i en bar där övernaturliga krafter härjar, andra kunder är fria att gå som de vill men de fem tar sig inte ut ur baren. Alla fem döljer mörka hemligheter de helst vill glömma. Mellan försöken att lista ut varför, och hur, de hamnat där de är fördriver de tiden med att lyssna på kundernas historier.

Se även

Svensk publicering

Serier från tidningen har bland annat publicerats i Mysterie-Serier och i Fantomen (då under namnet "Det okända - myter och mysterier").

Externa länkar