Comic book host

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Cain tecknad av M.W. Kaluta på omslaget till Mysterieserier nr 1/1983. © DC Comics/Semic.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Comic book host (ung. serietidningsvärd) är en specifik typ av seriefigur. "Värden" ifråga är ett slags fiktiv historieberättare eller redaktör som bryter den fjärde väggen genom att tilltala läsarna direkt. Vanligtvis deltar värden enbart som berättare i ramberättelsen, mer sällan som protagonist i den egentliga historien.

Ett tidigt exempel utanför seriernas värld är figuren The Shadow som startade sin karriär som presentatör av radioprogrammet "Street & Smith's Detective Story Hour" 1930 innan han gick vidare till att själv bli brottsbekämpare i litterär form (och ännu senare i serieform).

I serietidningarna tycks fenomenet ha startat i och med EC:s skräckserietidningar på 1950-talet. Berättaren The Crypt-Keeper debuterade i tidningen Crime Patrol nr 15 (december 1949–januari 1950). Sedermera blev han huvudsaklig "värd" för skräcktidningen Tales from the Crypt och fick snart sällskap i EC-stallet av kollegorna The Old Witch och The Vault Keeper. Många senare serietidningar följde trenden med värdar som berättade historier, t.ex. DC:s skräcktidningar från 1970-talet. Här var Cain och Abel de mer kända värdarna. I slutet av 1980-talet återupplivade Neil Gaiman åtskilliga gamla DC-värdar som bifigurer i sin serie "Sandman".

Ett fåtal figurer, såsom DC:s Phantom Stranger agerar ibland berättarröst/värd för en historia som han dyker upp i som bifigur.

Givetvis finns det många andra exempel på berättarröster i seriernas värld, från Kapten Haddock i "Enhörningens hemlighet" till Shade i "Starman", men dessa står vanligtvis inte som något slags fingerade "värdar" för publikationen i fråga

Exempel på serietidningsvärdar