Hyper Dolls

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Hyper Dolls", amerikansk utgåva. Bild av Shimpei Itoh. © Shimpei Itoh

"Hyper Dolls" ("楽勝!ハイパー・ドール"), manga av Shimpei Itoh.

Handling

De två ordinära skolflickorna Yukana Nogami (Maika) och Mayumi Iizuka (Miyu) lever ett till synes nomalt liv i japanska Jonan City, där de studerar vid Rakushou High School. I själva verket är de dock utomjordiska androider, hitsända för att hjälpa mänskligheten och bekämpa ondskan. För att bli accepterade här på jorden har de förutom sina superkrafter utrustats med samma sinnen, utseende, tankemönster och känslor som människor har. Detta gör att de ibland är lite lata och oföretagsamma, bekymrar sig om sitt midjemått och är allmänt lätt fåfänga.

När det krävs, så rycker de ut och förvandlar sig till Hyper Dolls, två kostymerade superhjältinnor, uppskattade av både allmänheten och poliskåren, i synnerhet den entusiastiske kommissarie Todo. Förutom ordinära skurkar som bankrånare och dylikt, så råkar åtskilliga destruktiva monster i deras väg, t.ex. Cikada-man, Mimuzu-man och Silkworm-man. Dessa förefaller vara skapade av företaget TRAXX som sysslar med DNA-forskning, men bakom vilken döljer sig organisationen CHAOS som i hemlighet leds av en major Müller med hemligt högkvarter i Paraguay.

Förtretligt nog blir deras bästa vänner i skolan, den tafatte killen Akai och dem alldagliga tjejen Shoko, ofta inblandade i äventyrligheterna. Akai har det speciellt besvärligt, eftersom han bevittnade Hyper Dolls ankomst till Jorden och vet deras hemliga identitet, något som inte får avslöjas. Titt som tätt dyker också Miyu och Maikas kommendant upp, en oformlig liten grön typ som ansvarar för deras uppdrag, att beskydda jorden och göra människorna till "productive citizens of the universe". Den hemliga agenten Shizue Kogure delar dock inte fullt ut allmänhetens förtroende för Hyper Dolls, utan undersöker misstänksamt deras förehavanden samtidigt som hon ger dem hjälp.

Krafter

Hyper Dolls rycker ut. Bild av Shimpei Itoh. © Shimpei Itoh

Hyper Dolls får sina krafter från fem satelliter av utomjordiskt ursprung som cirklar runt jorden. När de tillsammans begär "Conversion Active!" via sina stjärnformade örhängen, så strålas energi ned till dem från satelliterna, som ligger i stjärnformation, och de förvandlas från skolflickor till Hyper Dolls.

Även till vardags kan de vara extremt snabba och starka. Men som Hyper Dolls kan de flyga och har speciella attackmetoder till sitt förfogande:

 • "Napalm shot" är ett det vanligaste attackmedlet, där Miyu och Maika var för sig kan slunga iväg ett högenergiskt plasmaklot mot fienden. Resultatet blir en explosion som tar kål på det mesta.
 • "Sword kill" används för att ur "nollenergin" som finns mellan atomerna (något man kommit på hemma i Centralgalaxen) manifestera varsitt svärd som Miyu och Maika kan fightas med.
 • "Zero Cannon" utnyttjar nollenergin fullt ut och måste aktiveras av Miyu och Maika tillsammans. Med denna metod utplånas den värsta fiende, fast risken är att skadorna blir lite för stora. Används bara i nödfall då den kan starta en nukleär reaktion av misstag.

Fiender

Were-Catfish, en av Hyper Dolls fiender. Bild av Shimpei Itoh. © Pioneer

Hyper Dolls fiender är främst de genetiskt modifierade monster som Chaos sänder ut mot dem. Det biotekniska företaget som Chaos utnyttjar tycks använda utomjordisk teknik från Wadia, och dess forskning leds av en Dr Zeikrit, som egentligen är en gammal nazist, Major Müller, men som övertagit identiteten efter en död koncentrationslägerfånge.

Monstren är inte sällan gigantiska och har oftast tyska namn som anspelar på varulvar:

 • Were-Cree (varulvs-kråka)
 • Were-Zershulten (varulvs-sjöstjärna)
 • Were-Cicad (varulvs-cikada)
 • Were-Aal (varulvs-ålen)
 • Were-Affe (varulvs-apan)

Även eldsprutande sköldpaddor och stora kattdjur dyker upp. Andra fiender de möter är vanliga brottslingar, bland andra ett par bankrånare som försöker ta dem som gisslan samt några inbrottstjuvar som gör intrång i deras lägenhet.

Vänner

Hyper Dolls mystiska chef förvånar Maika, Miyu och Akai när han dyker upp holografiskt ur en pizzakartong. Bild av Shimpei Itoh. © Shimpei Itoh

Miyu och Maika har flera bundsförvanter på Jorden:

 • Akai, grabben som vet om vilka de är, men inte får avslöja det om han vill ha livet i behåll. Han är utåtriktad men något tafatt. Han gillar tjejer och har fattat tycke för Miyu, som dock är lite nedlåtande och kallar honom för "lägre livsform" (kanske för att dölja sina egna känslor).
 • Shoko, en tillbakadragen, glasögonförsedd och inte särskilt glamorös tjej, klasskamrat till Hyper Dolls och Akai. Hon är barndomsvän till Akai. Hon råkar ofta i trubbel och får räddas av Akai.
 • Kommissarie Todo, chef för Jonans poliskår. Han och hans kår har fått hjälp av Hyper Dolls och han uppskattar dem mycket, ibland kanske för mycket.
 • Shizue Kogure, blond hemlig agent för japanska staten. Mycket patriotisk och misstänksam mot alla, men tar ibland sida för Hyper Dolls, då hon finner TRAXX ännu skummare. Skicklig med vapen.
 • Kommendanten, Hyper Dolls chef, är förstås deras bästa vän, även om han bara kan uppenbara sig i holografisk form på Jorden. Han är grön och verkar lite slemmig, och dyker alltid upp ur en pizza, då det "påminner honom om hemma". Han räddade livet på Akai när Hyper Dolls tänkte ta kål på honom för att bevara sin hemliga identitet.

Motto

Hyper Dolls motto är: "The magical star earrings show no mercy!"

Publicering

Japan Japan

Följetong i Shonen Captain Comics 1995-97. Fem samlingsvolymer från Tokuma Shoten. Omtryck i två 500-sidiga volymer 2002. Volym 6 ges ut egenpublicerat som 6.1, 6.2, 6.3 (2009), 6.4 (2010) och 6.5 (2011) eftersom Itou själv övertog rättigheterna för Hyper Dolls från Tokuma då han inte kom överens med sin redaktör.

Usa USA

Amerikanska Ironcat gav ut 30 nummer i vanligt serietidningsformat 1998-2000, numrerade i 5 volymer med 6 nr i varje. Återtryck i samlingsvolymer med ny översättning 2000-03, där enbart 3 av volymerna utkom.

I andra media

Hyper Dolls anländer till Jorden. Bild ur animen. © Pioneer

Även en anime från 1995 av japanska Pioneer i 2 OVA-avsnitt (där de kallas Mew och Mica) samt en kortroman från 1995 av Fumihiko Iino från Tokuma Shoten.