Idyl

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Idyl" av Jeff Jones. © Jeff Jones.

"Idyl", amerikansk serie skapad 1972 av Jeff Jones för tidningen National Lampoon och troligen upphovsmannens mest kända serie. Vanligtvis gjordes den i ensidesepisoder.

"Idyl" präglades av "grafisk utsparningsteknik, metafysiskt innehåll och svävande teorier" enligt Horst Schröder i Bild & Bubbla nr 3/1983. Serien är naturromantisk och filosofisk till sin karaktär, men inte på ett överdrivet djupt plan. Ingenting "händer" i konventionell mening, och innehållet är vanligtvis mångtydigt och svävande. Poetiska stämningar kan plötsligt övergå i sjuk humor och vilda stilbrott, t.ex. då huvudpersonen efter att ha prisat naturens skönhet i lyriska ordalag får syn på en spindel och äcklat trampar ihjäl den.

En naken, yppig, ofta poserande kvinna är vanligtvis seriens huvudperson, och ett lätt erotiskt innehåll går ofta att skönja, även om sex inte är seriens fokus. Teckningsstilen är grafisk och kontrastrik i svart/vitt.

I Sverige har den publicerats i flera nummer av Tung Metall, samt i Bild & Bubbla nr 3/1983.

Kuriosa

Ordet "Idyl" är, som det uttalas på engelska, mångtydigt, och kan stå för såväl idyll (idyll) som idle (overksam) och idol (idol).

Artiklar i Bild & Bubbla

Externa länkar