Jeff Jones

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök


SERIESKAPARE
Jeffrey Catherine Jones
Född:∗ 1944-01-10
Födelseplats:Atlanta, USA
Död:† 2011-05-19 (67 år)
Född som:Jeffrey Durwood Jones

Land:Fil:LANDET/SPRÅKET HITTADES INTE. USA
Språk:Mini storbritannien.gif Engelska

Studio(r):The Studio
Serier i urval
"Idyl"
"I'm Age"

Ej att förväxla med Geoff Johns.


"Idyl" av Jeff Jones. ©: Jeff Jones.

Jeff Jones (egentligen Jeffrey Jones, även Jeffrey Catherine Jones), amerikansk serieskapare och konstnär född 1944 i Atlanta, Georgia. Han flyttade till New York 1967 där han försökte att försörja sig som konstnär, och han gjorde några skräckserier för tidningar som Creepy och Eerie som gavs ut av Warren. Han gjorde också illustrationsjobb för olika science-fictiontidningar. De var de sistnämnda jobben som bland annat ledde till att Jones fick jobb för att göra omslag för den växande pocketbokmarknaden inom den fantastiska litteraturen.

1972 skapade Jeff Jones sin serie "Idyl" för tidningen National Lampoon, och det är främst den serien som gjort honom känd som serieskapare.

Tillsammans med Berni Wrightson, Barry Windsor-Smith och Michael Kaluta skapade Jones 1975 The Studio. De skapade affischer, illustrationer och portofolios för flera olika förlag, och tanken var att de skulle kunna att inspirera varandra genom att jobba på samma plats. The Studio existerade under tre års tid.

På 1980-talet fick Jones ett flertal serier publicerade i tidningen Heavy Metal, bland annat den återkommande "I'm Age".

I slutet av 1990-talet hade Jeff Jones en hel del personliga problem, och efter konsultationer och prover genomgick Jones en könskorrigering, och använde efteråt namnet Jeffrey Catherine Jones i privata sammanhang, men signerade sina verk som Jeffrey Jones. 2001 fick hon ett nervöst sammanbrott och förlorade sitt hem och studio. Sedan 2004 hade hon åter en egen lägenhet och skapade nya verk, dock mest målningar.

Avled 2011.

Mini sverige.gif Svensk publicering

Serien "Fort Sumter" som publicerats som biserie i den amerikanska tidningen The Phantom #25 (1967) publicerades på svenska i Fantomen nr 13/1970.

"Idyl" har publicerats i flera nummer av Tung Metall, samt i Bild & Bubbla nr 3/1983. I Tung Metall publicerades även flera andra serier av Jeff Jones.

Kuriosa

Tidigare gift med Louise Simonson.

Artiklar i Bild & Bubbla

Externa länkar