Isis (DC)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Isis från omslaget till Isis nr 1 (1976), tecknat av Kurt Schaffenberger. © DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Ej att förväxla med Lotta Bruhns svenska serie "Isis".


Isis är en kvinnlig superhjälte från DC Comics, baserad på tv-serien "The Secret of Isis" från 1970-talet.


TV-versionen

"The Secret of Isis" kom från bolaget Filmation och sändes åren 1975–1977 i anslutning till tv-serien "Shazam!" (en tv-version av DC:s hjälte Captain Marvel under programpunkten The Shazam!/Isis Hour. Berättelsen handlade om den unga lärarinnan Andrea Thomas (spelad av Joanna Cameron) som under en arkeologisk utgrävning hittat en amulett som tillhört den egyptiska gudinnan Isis. Genom att bära amuletten fick hon övermänsklig styrka, snabbhet och flygförmåga, likt den ovan nämnda Captain Marvel. TV-serien blev kortlivad men populär, och kan kanske främst beskrivas som sin tids version av "Xena".

Isis återvände en kort period i animerad form i Filmations tv-serie "Tarzan and the Super 7" 1980.

Serieversionen

Isis dök för första gången upp i serieversion 1976 i DC:s Captain Marvel-tidning Shazam! nr 25. Strax därefter fick hon en egen tidning hos DC som kom ut i åtta nummer åren 1976–79. Serieversionen startades av Denny O'Neil (manus) och Ric Estrada (teckningar). Senare togs den över av andra serieskapare som Steve Skeates, Mike Vosburg och Jack C. Harris. Under nästan 30 år har Isis inte synts till i seriernas värld, men är något av en kultfavorit för dem som växte upp med tv-serien.

Ny version

En ny version av Isis lanserades 2006 av DC (ny eftersom man inte hade rättigheterna till den ursprungliga version som fortfarande ägs av Filmation). Den nya Isis dök först upp i tidningen 52 nr 3 under namnet Adrianna Tomaz (en tydlig hommage till den förste Isis, Andrea Thomas), en egyptisk kvinna som hamnade under Captain Marvels ärkefiende Black Adams beskydd och blev förärad gudakrafter liknande hans egna. Isis har en förmänskligande inverkan på den annars så hårdföre Black Adam och får honom att använda mer fredliga och humana metoder i sitt beskydd av hemlandet Khandaq. Isis och Adam gifter sig och adopterar den unge pojken Osiris, som även han får superkrafter och blir en hjälte.

Isis och Osiris dödas till slut av de artificiella varelserna Horsemen of the Apocalypse, skapade av Sivana, Chang Tzu och deras onda forskarkollegor i Science Squad. Black Adams sorg och raseri får honom då att förlora alla hämningar och han använder sina enorma krafter för att gå bärsärkagång över hela jorden, vilket resulterar i World War III. I den följande miniserien Black Adam: The Dark Age gör han allt vad han kan för att återuppväcka Isis från de döda, men misslyckas. I Justice Society of America nr 16 (2008) finner han dock en spirande blomma på hennes grav vilket han tar som ett tecken på att hon försöker kommunicera från "den andra sidan". Hon väcks till livet igen av Felix Faust, men hon är då obarmhärtig i sina gärningar. På grund av detta förvandlas hon till en staty (tillsammans med Black Adam) av trollkarlen Shazam.

Isis och Osiris väcks senare till livet i crossover-serierna "Blackest Night" (2009–10) och "Brightest Day" (2010–11).

Ingen av dem har dock synts till sedan "Flashpoint" (2011), där delar av DC-kontinuiteten skrevs om.

Andra Isis

Även den "riktiga" gudinnan Isis har då och då synts till i DC:s superhjälteuniversum, framför allt i serien "Wonder Woman". En motsvarighet har också förekommit hos Marvel Comics.

Mer om Isis