Jaime Diaz Studio

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Jaime Diaz Studio, argentinsk tecknings- och animationsstudio, grundad 1975 av Jaime Reyes Diaz (1937-2009).

Diaz bodde i USA 1963-1983 och igen från 1995, och kom då att bli anlitad av flera av de stora produktionsbolagen för animerad film - framför allt Hanna Barbera. Detta fortsatte han och studion med ända in på 2000-talet, och under 1990-talet anlitades de inte minst av Nickelodeon.

Studions serieproduktionen består till stor del av Disneyserier; 1975-1990 var de huvudtecknare på Disneys overseas-program, med Disneyserier avsedda för den internationella marknaden, i detta sammanhang tecknade de bland annat sjuttiotalsserier som "Historiens mästare" och "Musse Pigg och Spårlock", och åttiotalskoncept som "Disney Babies" och "DuckTales". Under 1990-talet var de flitigt anlitade av Disney Comics och Marvel Comics' Disneyproduktion.

Bland studions många produktiva medarbetare finns Cosme Quartieri, Carlos Valenti, Robert Bat, Carlos Paura, Rubén Nestor Torreiro, Wanda Gattino, José Massaroli, bröderna Horacio och Oscar Saavedra, Hector Adolfo de Urtiága, Jorge Sanchez, Walter Carzon, Oscar Valenti, Eduardo Savid, Anibal Uzál och Raúl Barbero med flera.