Disneyserier från Marvel

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
The Disney Afternoon nr 7 © Disney

Den amerikanska serieförlagsjätten Marvel Comics innehade under några år i mitten av 1990-talet licensrätt till att producera disneyserier. 2009 köpte Walt Disney Company upp Marvel-koncernen, vilket i innebär att alla Marvel-serier skapade sedan dess i formell mening är Disneyserier. Denna artikel omfattar dock enbart serier baserade på koncept (filmer, tv-serier, nöjesparker, figurer, etc.) som bär Disneynamnet.

Marvel-producerade serier känns igen genom att deras seriekod börjar med ett M.

1990-talet

1993 meddelade det knappt treåriga förlaget Disney Comics att man skulle lägga ner sin verksamhet. Rätten att publicera serier baserade på klassiska figurer som Kalle Anka, Musse Pigg och farbror Joakim återgick till det lilla förlaget Gladstone Comics, som hade innehaft licensrätten innan Disney återkallade den, medan rättigheterna till figurer skapade för film och tv efter 1980, liksom för kommande produktionen, köptes upp av Marvel Comics. Marvel hade dock redan 1989 publicerat Disneystudions serieadaption av dess långfilm "Vem satte dit Roger Rabbit?" och i samband med detta dessutom producerat ett uppföljande album, "Roger Rabbit and the Resurrection of Doom", tecknat av Dan Spiegle, Todd Kurosawa och Bill Langley till Bob Fosters manus.

I januari 1994 inledde Marvel sin Disneyproduktion och -utgivning med serieadaptionen av Disneys spelfilm "De tre musketörerna" av Bobbi J.G. Weiss och Dan Spiegle, vilken samma sommar följdes av serieversionen av "Lejonkungen", signerad Weiss och Sparky Moore. Utgivning av periodiska serietidningar inleddes den efterföljande hösten med tre månatliga titlar baserade på figurgalleriet från Disneystudions animerade långfilmer: Beauty and the Beast, skriven av Barbara Slate och tecknad av Cosme Quartieri och Carlos Valenti; The Little Mermaid, med huvudförfattaren Trina Robbins och huvudtecknarna Walter Carzon och Dave Hunt; samt Aladdin, med ett flexibelt kreativt team bland annat bestående av författarna Lee Nordling, Dan Slott och Jack Enyart och tecknarna David Riguard, Eduardo Savid och Jeff Albrecht. I november samma år tillkom antologitidningen The Disney Afternoon, vilken innehöll serieversioner av tv-serierna "Darkwing Duck", "Bonkers", "Räddningspatrullen", "Långbens galna gäng", "Luftens hjältar", och "DuckTales".

I februari 1995 utökades utgivningen med en femte titel: Gargoyles, med manus av Martin Pasko och Mort Todd och tecknad av bland andra Amanda Conner och Alberto Saichann. Tidningen gick i graven i december samma år. Redan i oktober 1995 hade dock förlagets övriga Disneytitlar ersatts med antologitidningen Disney Comic Hits!, som kom att innehålla serier baserade på figurgalleriet från långfilmerna "Pocahontas", "Toy Story", "Lejonkungen", "Skönheten och Odjuret", "Aladdin", "Ringaren i Notre Dame", och "Den lilla sjöjungfrun".

Utöver den reguljära utgivningen gav Marvel under 1995-1996 även ut sina egna serieadaptioner av långfilmerna "Toy Story" och "Pocahontas", båda skrivna av Bob Foster, samt den europeiska adaptionen av "Ringaren i Notre Dame" och en nyutgåva av den nästan sextio år gamla serieversionen av "Snövit och de sju dvärgarna".

Marvel hade under nittiotalet tampats med ekonomiska motgångar, vilket i december 1996 kulminerade i att man begärde sig själv i konkurs och inledde en omstrukturering av företaget. Som en direkt följd därav såldes Disneyrättigheterna till Acclaim Comics. Det sextonde och sista numret av Disney Comic Hits! utkom i januari 1997, och innehöll en adaption av spelfilmen "101 dalmatiner" signerad Kayte Kuch, Sheryl Scarborough, José Delbo, och Loretta Krol.

En översikt av förlagets reguljära Disneyserieutgivning under 1990-talet, innefattar därmed följande:

Titel År Utgivning
Beauty and the Beast 1994-1995 13
The Little Mermaid 1994-1995 12
Aladdin 1994-1995 11
The Disney Afternoon 1994-1995 10
Gargoyles 1995 11
Disney Comic Hits! 1995-1997 16

Sedan 2009

I och med Disneys uppköp 2009 väcktes frågan om den amerikanska Disneyserieutgivningen skulle samlas hos Marvel. Så har inte skett, men en liten mängd Disneyserier har likväl nypublicerats av förlaget: 2010–2012 utkom miniserier relaterade till Disneystudions spelfilmer "John Carter" och "Tron: Legacy", och härutöver publicerade man serier som ursprungligen producerades i Italien eller av Boom! Studios.

2014 inleddes utgivningen av "Disney Kingdoms", en serie som baseras på åkattraktioner i de olika Disneyland-nöjesparkerna, och sedan 2015 har förlaget gett upphov till en stor mängd serier med den nu Disney-ägda "Star Wars"-franchisen.

Titel År Utgivning Anmärkning
Tron: Betrayal 2010-2011 2
Tron: Original Movie Adaptation 2011 2
Cars 2 2011 2 Disney Italia-producerade serier
Disney-Pixar/Muppets Presents 2011-2012 8 Återtryckta serier från Boom! Studios Disney-produktion
John Carter: World of Mars 2011-2012 4
Toy Story: Tales from the Toy Chest 2012 4 Disney Italia-producerade serier
The Muppets: The Four Seasons 2012 4 Ursprungligen skapad för Boom! Studios
Monsters Inc.: Scary Stories 2013 4 Disney Italia-producerade serier
Disney Kingdoms 2014-2017 6 miniserier á 5 nr
Star Wars 2015– se huvudartikel