Jason King (TV)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med serieskaparen Jason King


"Jason King" hette en brittisk TV-serie som producerades åren 1971–72, en spinoff från den tidigare TV-serien "Department S". Den handlade om en hemlig agent och dandy som arbetade för en organisation som hjälpte folk över hela världen. Miljöerna och skurkarna var ofta exotiska och glamorösa. Jason King själv gestaltades av skådespelaren Peter Wyngarde.

Serierelaterad kuriosa

Figuren Jason King har satt sina spår i Storbritanniens folksjäl och har inspirerat till flera seriefigurer skapade av brittiska upphovsmän:

  • Skurken Mastermind i "X-Men" antog på 1970-talet ett utseende som var tydligt baserat på Peter Wyngardes. Hans hemliga identitet under den här tiden blev Jason Wyngarde, ett amalgam av Jason King och Peter Wyngarde. Ansvarig för denna karaktärsutveckling var engelskfödde serieskaparen John Byrne.
  • I Grant Morrisons "Invisibles" finns två figurer som inspirerats av Jason King: Mister Six är en tydlig hommage både till utseende och karaktär, medan King Mob har inspirerats av agentens dandy-karaktär.
  • Jason King är också en av inspirationskällorna till Mike Myers' filmhjälte Austin Powers, som även förekommit som seriefigur.
  • Figuren gör en cameo i "League of Extraordinary Gentlemen: Century: 1969" av Alan Moore och Kevin O'Neill.