José González

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Herma, bilaga till Lektyr (1979). Omslagsteckningar av José González. © González

José González (även känd under pseudonymen Pepe) föddes i Barcelona 1939 och dog 2009. Var huvudtecknare för "Vampirella" mellan 1971–1979.

Biografi

José González arbetade främst som illustratör, men gjorde ändå en betydande insats som serieskapare. 1956 började han att arbeta för Selecciones Ilustradas, och han fick börja med att rita en västern-serie, men det passade honom dåligt. Istället började han att rita romantiska serier, vilket passade honom bättre. Han ritade ett stort antal serier som sedan licensierades till bland annat Fleetway i Storbritannien. Under sexitiotalet gjorde han även en seriebearbetning av den brittiska tv-serien, "The Avengers". Han hade fallenhet för att rita vackra, nakna, kvinnor, vilket gjorde att han ofta gjorde serier med erotiska motiv.

1971 började han att rita "Vampirella" för Warren, och var huvudtecknare för serien fram till 1979. Han återkom till serien och medverkade de sista numren 1982–1983. För den spanska markanden ritade han flera serier med erotiska teman, som "Chantal" "Mamba", för Norma Editorial. Den erotiska serien "Herma" publicerades i Sverige i Lektyr. I slutet av sin karriär arbetade han främst som illustratör.

Externa länkar

Källor