Klaus Janson

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Amerikansk tecknare och tuschare som fick sitt stora genombrott då han tuschade Frank Miller på "Daredevil" i slutet av 70-talet/början av 80-talet.

Janson föddes 23 januari 1952 i Coburg, Tyskland, men flyttade med föräldrarna till USA 1957. 1973 fick han jobb som tuschare för Marvel Comics och tuschade ovanpå skisser av bl.a. Gene Colan, Gil Kane och Frank Miller på serier som "Black Panther", "Howard the Duck" och "Daredevil".

Med Miller hittade Janson sin egen stil, och de blev ett klassiskt radarpar där de bägge kompletterade varandra utmärkt. En av deras största triumfer kom med "The Dark Knight Returns" 1986, en serie om en åldrad Batman som blev stilbildande för den trend som kom att kallas grim and gritty.

Klaus Janson beslutade sig till sist för att stå på egna ben som tecknare och inledde detta med en sejour på "Punisher". Av de serier som Janson tecknat själv tillhör "Batman"-äventyret "Gothic" (med manus av Grant Morrison) de mest uppskattade. Genom åren har han gjort inhopp på ett flertal superhjälteserier.

Genom åren har han hållt föreläsningar om serietecknande på School of Visual Arts i New York och även skrivit två böcker i ämnet.

Skrivet om serier

  • Klaus Janson: "The DC Comics Guide to Pencilling Comics", 2002
  • Klaus Janson: "The DC Comics Guide to Inking Comics", 2003