Daredevil

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Ej att förväxla med superhjälten Daredevil som gavs ut av Lev Gleason på 1940-talet. Ej heller att förväxla med andra Demonen.

Daredevil (i bakgrunden), Bullseye och Elektra (i förgrunden), tecknade av Frank Miller. Omslag till Daredevil nr 181, 1982. © Marvel Comics.

"Daredevil", amerikansk superhjälteserie från Marvel Comics. Har även kallats "Demonen" och "Våghalsen" i Sverige. Det unika med den här superhjälten är att han är blind, men som kompensation har fått förhöjda sinnen och ett sorts radarsinne.

Handling

Daredevils civila alter ego är försvarsadvokaten Matt Murdock. Matt Murdock uppfostrades av sin far som försörjde sig som boxare (fast i matcher som var en blandning mellan boxning och amerikansk fribrottning) iklädd en heltäckande dräkt och under artistnamnet "Daredevil". När den unge Matt visade intresse i att följa i sin fars fotspår fick han stryk och förbjöds att träna på gym; Matt skulle studera och få ett bra yrke istället. I hemlighet fortsatte dock Matt att träna upp sig. En dag knuffade Matt undan en gammal tant ur vägen från trafikolycka och träffades i ansiktet av en behållare med radioaktivt avfall som flög av från den kraschande lastbilen. Detta ledde till att Matt fick sina superkrafter. Det som föranledde att Matt blev Daredevil var att hans far mördades av gangsters efter att han vägrat lägga sig i en av sina matcher. För att ta hämnd iklädde sig Matt sin fars dräkt och misshandlade de brottslingar som dödade hans far för att sedan överlämna dem till rättvisan. Därefter bekämpar han brott och superskurkar under namnet Daredevil.

Historik

Daredevil syntes för första gången i tryck i april 1964 i sin egen serietidning Daredevil och skapades av Stan Lee (då redaktör för Marvel Comics) och Bill Everett, och tecknades tidigt även av Wally Wood. När Frank Miller tog över serien på 70-talet blev det hans genombrott som serieskapare. Hans mörka och realistiska historier, inspirerade av EC Comics brottsserier från 50-talet och Will Eisners "The Spirit," var unika för sin tid och inflytelserika på kommande serieskapare.

Figurgalleri

  • Bullseye - återkommande skurk
  • Black Widow - rysk agent, ibland allierad
  • Elektra - ninja, både skurk och Daredevils kärleksintresse
  • Kingpin - gangsterboss som ursprungligen figurerade i "Spindelmannen" men som senare blev Daredevils ärkefiende
  • Foggy Nelson - Matt Murdocks advokatkollega, ovetande om hans hemliga identitet
  • Karen Page - Matt Murdocks sekreterare och kärleksintresse, ursprungligen ovetande om hans hemliga identitet

Utgivning

USAAmerikansk

Titel Utgivningstid Nummer Kommentar
Daredevil (vol 1.) april 1964 - oktober 1998 381 (#1-380 och #-1) Fortsatte i Daredevil (1998-versionen)
Daredevil (vol 2.) november 1998 - pågående 1-> Fortsatt från Daredevil (1964-versionen)

Sverige Svensk

"Daredevil" har haft egna serietidningar vid två tillfällen i Sverige: 1966–69 med tidningen Demonen, utgiven av Centerförlaget, och 1986 med tidningen Daredevil, utgiven av Semic.

Serien publicerades även som huvudnummer i fyra nummer av Atlantic Special 1981–1982, och i två nummer av Atlantic-Serien 1978–80 (i båda fallen med titeln "Våghalsen"), i Marvels Universum nr 1/1987, 3/1987, 10/1987, 3/1988, 6/1988, 6/1990, 10/1990, 1/1991, 5/1991, 10/1991, samt i Mega Marvel nr 4/1995 och 3/2000 (under originaltiteln).

Soloäventyr med Daredevil har även publicerats som biserie i ett par nummer av Serie-Pressen 1971 (under titeln "Demonen"), samt i svenska Hulk på 1980-talet (med titeln "Våghalsen").

Förutom Daredevils soloäventyr har figuren gästspelat i svenska översättningar av serier som "Spindelmannen", "Fantastiska Fyran", "Hulk", "Punisher", m.fl.

Index (ej fullständigt)

Svensk tidning Svenskt förlag Publiceringsår Antal nr Kommentar
Atlantic Special Atlantic Förlag 1981-1982 4 av 11
Atlantic-Serien Atlantic Förlag 1978-1980 2 av 32

Daredevil i andra medier

Daredevil var med i Hulks TV-film "The Trial of the Incredible Hulk" från 1989, regisserad av Bill Bixby. Daredevil (här i svart dräkt istället för hans vanliga röda) spelades av Rex Smith.[1]

2003 var det så dags för Daredevils första spelfilm i eget namn. "Daredevil" regisserades av Mark Steven Johnson, och Daredevil spelades här av Ben Affleck. Även Elektra, Kingpin och Bullseye medverkar, spelade av Jennifer Garner, Michael Clarke Duncan och Colin Farrell respektive.[2]

Den 10 april 2015 var det världspremiär för den första TV-serien med Daredevil producerad direkt för betaltjänsten Netflix. Det blev totalt tre säsonger 2015–2018 innan Marvel drog tillbaka licensen. Daredevil medverkade även i TV-serien "Defenders" tillsammans med andra mer jordnära hjältar.

Mer om Daredevil

Recensioner

Externa länkar

Fotnoter

  1. "The Trial of the Incredible Hulk" sida hos IMDb| Filmtipset
  2. "Daredevils" sida hos IMDb| Filmtipset