Kochira Katsushika-ku Kameari Kōen Mae Hashutsujo

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Kochira Katsushika-ku Kameari Kōen Mae Hashutsujo". Bild av Osamu Akimoto. © Shueisha.

"Kochikame", japanska こち亀, fullständig titel "Kochira Katsushika-ku Kameari Kōen Mae Hashutsujo", こちら葛飾区亀有公園前派出所, ordagrannt "Det här är polisstationen framför Kameariparken i Katsushika kommun", är en långvarig komisk manga av Osamu Akimoto.

Den har publicerats kontinuerligt i 週刊少年ジャンプ (Shūkan Shōnen Janpu, som är en veckoserietidning) sedan september 1976,[1][2] och mer än 1700 kapitel har hittills publicerats, vilket är den längsta kontinuerliga publiceringen av en japansk serie någonsin ("Golgo 13" och "Doraemon" publicerades tidigare i sina första utgåvor, men ingen av dem har varit i kontinuerlig utgivning). Till och med volym 170 har över 135 miljoner exemplar sålts.[3]

Handling

"Kochikame" utspelar sig i nutid i och kring en närpolisstation (en så kallad kōban) i centrala Tokyo (Katsushika kommun är en av de kommuner som utgör Stortokyo). Huvudperson i serien är en medelålders polisman, Kankichi Ryotsu (Ryo-san).

I andra media

Serien har filmatiserats som animeserie producerad av Studio Gallop, vilken sändes i hela Japan av satellitkanalen Animax och Fuji Television, som två animerade långfilmer, som TV-serie med skådespelare och som en spelfilm. Den har också satts upp på scen.

Priser och utmärkelser

Huvudpersonen i serien, Kankichi Ryotsu, har förärats en staty i Tokyo.[4]

Serien erhöll Seiun Award 2017 som "Best Comic".

Publicering

Japan Japan

Följetong i Shonen Jump 21 sept. 1976 – 17 sept. 2016, samlad i 200 volymer från Shueisha.

Källor