Läskeblask

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Läskeblask är ett ord i Kalle Anka-serier för läskedryck som fått viss användning även utanför de tecknade seriernas värld. Ordet uppfanns troligen av den långvarige svenske Kalle Anka-översättaren P.A. Westrin och hans hustru Maibrit 1962 eller 1964. Ordet används ofta i serien både som namn på en kolsyrad läskedryck och i de fall en normal vuxen person skulle ha druckit champagne, en kall öl eller annan alkoholdryck, men som av hänsyn till den yngre läsarkretsen och sin hälsa måste dricka läsk istället.

I en amerikansk Kalle Anka-serie, "Bubbleweight Champion" från 1964, hittade också Carl Barks en gång på en fiktiv läskedryck, "Gurgleurp soda pop", som var Kalles favorit. Det svenska ordet verkar dock ha tillkommit oberoende av Barks, möjligen främst påkallat av de italienska Disneyserierna, där det ofta skålades i vin och champagne. Läskeblask kom sedan att användas som svensk motsvarighet till allt möjligt som stod i de utländska pratbubblorna från början.

Se även


Wikipedia-logo.png Artikeln, i den version den hade den 9 maj 2006, innehåller till stor del information hämtad från Wikipedia:Läskeblask.