Les Humanoïdes Associés

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Första numret av Métal Hurlant från 1974. © ?

Les Humanoïdes Associés, franskt serieförlag som grundades 1974 av serieskaparna Moebius och Philippe Druillet, journalisten och skribenten Jean-Pierre Dionnet samt förläggaren Bernard Farkas. Förlaget grundades dels för att publicera album och dels för att publicera tidningen Métal Hurlant.

Under förlagets första år hade det en stor påverkan på seriekulturen i Europa, och en amerikansk upplaga av tidningen Métal Hurlant startades 1977 under namnet Heavy Metal. Efter ett par år blev dock den amerikanska tidningen självständig.

Till de serieskapare vars verk ges ut av förlaget hör Moebius, Alexandro Jodorowsky och Enki Bilal.

Förutom Métal Hurlant har en del övriga tidningar getts ut av förlaget. Bland dessa kan nämnas Métal Aventure, Ah! Nana, och Rigolo.

1988 köptes förlaget och hela dess katalog av den då 23-årige schweiziske producenten/förläggaren Fabrice Giger. När han tog över förlaget var det ett sjunkande skepp vilse i dimman, men Giger lyckades lappa ihop skeppet och köra ut det ur dimman igen.

1998 startades ett amerikanskt systerföretag, Humanoids Publishing, för att främst ge ut delar av av förlagets katalog på engelska, men även för att åter starta upp en ny utgivning av Métal Hurlant, denna gång i vanligt serietidningsformat under det franska namnet. Tidningen kom ut på engelska, franska, spanska och portugisiska.

I två stora satsningar, dels en egen, och dels en tillsammans med DC Comics, har man försökt att ta sig in på den amerikanska marknaden. Försöken har ännu inte slagit särskilt väl ut. Den nystartade amerikanska Métal Hurlants sista nummer kom 2004.

Externa länkar