Lincolnön

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Lincolnön är en fiktiv ö som utgör spelplatsen för Jules Vernes roman "Den hemlighetsfulla ön" från 1874 och därmed också för serieadaptioner av denna roman.

Ön har beskrivits i både ord och bild. Det är en vulkanö med långsmala, spetsiga uddar, bevuxen med träd och hem för många olika former av vilda djur (hästar, apor med flera). Under ön finns en stor grotta som utgör en bas för kapten Nemos ubåt Nautilus. I närheten ligger ön Tabor, som besöks både i "Den hemlighetsfulla ön" och i den tidigare romanen "Kapten Grants barn". Huvudpersonerna i "Den hemlighetsfulla ön" uppkallade ön efter USA:s president Abraham Lincoln.

Ön kan ha en viss verklighetsbakgrund, även om inte romanen i sig har det. Den kan möjligen motsvara det övervattensrev som kallas Ernest-Legouvé-revet (se Ernest Legouve Reef på engelska Wikipedia). Detta rev skall ha fått sitt namn efter att ha siktats av besättningen på det franska fartyget Ernest‑Legouvé (dock 1902, många år senare än Verne skrev sin roman, men det kanske fanns tidigare rapporter också, som Verne hade läst) och har rapporterats ligga på ungefär samma koordinater. Dess existens har dock inte kunnat bevisas (det är därmed en så kallad "fantomö", vilket även Tabor torde vara).