Den hemlighetsfulla ön

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Den hemlighetsfulla ön" (orig. "L'Île mystérieuse") är en äventyrsroman av Jules Verne. Den har ett flertal gånger adapterats till seriemediet.

Handling

Ett antal amerikanska nordstatare flyr under amerikanska inbördeskriget från en stad som är belägrad av sydstatstrupper. De tar sig därifrån med luftballong, men drabbas av ett oväder som tar dem med sig på en betydligt längre färd än vad de hade tänkt sig. Så småningom kommer de i land på en vulkanö i oceanen. Enligt de beräkningar de lyckas göra, har de hamnat i södra Stilla havet, och de döper ön till Lincolnön efter USA:s dåvarande president Abraham Lincoln.

Männen installerar sig på ön och lyckas bygga upp ett fungerande samhälle med såväl tur som skicklighet, samtidigt som de försöker komma på ett sätt att ta sig hem från ön. Många mystiska saker händer på ön, bland annat flyter det iland en kista med verktyg och kläder som de får god användning för och de räddas från sjörövare som har stigit iland på ön av någon som har skjutit sjörövarna med en okänd form av vapen. De bygger en liten båt, men den är inte så sjöduglig att de vågar resa med den över hela oceanen, däremot tar de sig till en ö i närheten, Tabor, där de stöter på Ayrton från Jules Vernes roman "Kapten Grants barn". Deras okända välgörare visar sig så småningom vara kapten Nemo från Jules Vernes "En världsomsegling under havet", som har parkerat sin ubåt Nautilus i en grotta under ön och sedan inte kommer ut med den eftersom en jordbävning fick grottinfartens tröskel att höja sig. Nemo varnar dem för att hela ön kan komma att sjunka i havet om öns vulkan får ett utbrott, eftersom den stora grottan gör att hela ön egentligen bara vilar på pelare av vulkanisk sten. De måste alltså skynda sig att bygga färdigt fartyget som de har påbörjat.

Olika serieversioner

  • "Den hemlighetsfulla ön", följetong i Kamratposten. Troligen en annan version än de ovanstående.
  • "Den hemlighetsfulla ön", följetong i Seriemagasinet, med början i nummer 5/1969. Troligen en annan version än de ovanstående.