Louis Riel

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Louis Riel" av Chester Brown. © upphovsmannen.

"Louis Riel, a Comic Strip Biography" är en historisk serie av kanadensaren Chester Brown. Den är en biografi i serieform över den kanadensiske motståndsmannen Louis Riel, som fanns i verkligheten och levde mellan 1844 och 1885.

Verklighetens Louis Riel

Riel var en frihetskämpe som under sin levnad var den störste politiske representanten för métis-folket, en fransktalande minoritet som härstammar från indianstammar som Kree, Ojibway och Saulteaux i förening med franska och brittiska nybyggare. Métiserna var en försummad minoritet utan mycket till rättigheter, som kom ytterligare i kläm då England avsade sig alla kanadensiska besittningar och landet skulle delas upp. Riel var en av dem som ledde folkets – inte bara métiserna utan även indianerna och de engelskspråkiga kanadensare som inte bekämpade honom – kamp för större rättigheter och representation i parlamentet. Då den parlamentariska vägen gav klena resultat, ledde han dem i stället i rebellkamp, såsom vid the Red River Rebellion 1869–1870. Med tiden fick Riel problem med sin mentala hälsa, och ansåg sig vara något av Guds sändebud på jorden, något som troligen bidrog till att han slutligen förlorade sin kamp. Han avrättades för landsförräderi 1885.

Serieversionen

Browns serie om Louis Riel använder sig av ett rikt och brett källmaterial för att ge en så helhetsmässig bild av frihetskämpen som möjligt. Samtidigt är historien personligt färgad av Brown och innehåller bitar av ren fiktion och andra konstnärliga friheter, som gör att serien inte är rent dokumentär.

Louis Riel gavs ursprungligen ut som serietidning i tio nummer av Drawn & Quarterly 1999–2003, och samlades sedan i ett nästan 300 sidor långt album från samma förlag.

Influenser

Brown säger sig framför allt varit påverkad av Harold Grays teckningsstil när han tecknade "Louis Riel", och eventuellt även Hergé.[källa behövs]

Kuriosa

27 oktober 2012 blev engelska Wikipedias artikel om serien "dagens utvalda artikel".

Samlingsutgåva

  • Chester Brown: "Louis Riel: a Comic Strip Biography", Drawn & Quarterly 2003. ISBN: 1-896597-63-7.