Maken-Ki

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Maken-Ki", omslag med Haruka och hennes Maken, svärdet Murakumo. Bild av Takeda Hiromitsu. © Fujimi Shobo

"Maken-Ki" ("マケン姫っ!"), shounenmanga av Takeda Hiromitsu.

Handling

Internatskolan Tenbi Academy är ensligt beläget vid det heliga berget Amanoharo, där enligt legenden en ond ande ligger förseglad, Yamato no Orochi (en gång i forntiden besegrad av Susanowo, bror till solgudinnan Amaterasu). Tenbi har varit en flickskola, men har nu öppnat upp för båda könen. Takeru Ooyama söker sig dit, trött på eviga pojkskolor. Han möts av sin barndomsvän, flickan Haruka Amaya, numera vice-president i studentkåren.

Snart lär han sig att skolan är avsedd för unga människor med speciella superkrafter, de är alla (inklusive Takeru själv) så kallade Maken-Ki. Genom träning i kampsport och andlig styrka lär de sig att behärska elementarkrafter och på så vis kunna nyttja de åtta Maken, en slags urkrafter som manifesterar sig i olika former. Skolans mål är att härda ungdomarna genom "battle and love", strid samt kärlek till nästan.

Strid blir det genast, när den blonda Kodama Himegami utmanar Takeru, då hon känner av vad hon tror är fientlig energi från honom. Himegami kan flytta föremål utan att röra dem, med hjälp av tre små andar som bara är synliga för henne, Kagutzuchi, Ikazuchi och den kvinnliga Nodzuchi. Takeru blir illa ansatt, men räddas av Inaho Kushiya, som till allas förvåning betraktar sig som Takerus fästmö. Hon kände Takeru som liten, men han har nu glömt allt om henne.

Inaho flyttar in på Takerus studentrum (avsett för tre), och Haruka följer efter, då hon vill förhindra att något opassande sker (hon är ju även ordningsman i kommittén Kenkaibu). Snart flyttar även Himegami, även hon en Kenkaibu, in i samma våning.

Takeru lär även känna andra Maken-Ki, såsom den stridbara pojkflickan Azuki Shinatsu, rektorn Minori, sköterskan Aki med flera. Förvecklingarna tilltar när ett halvdussin medlemmar i organisationen Venus anländer med helikopter, inklusive den skönsjungande popstjärnan Syria och den mystiska Minerva. Venus är en slags parallellorganisation till Tenbi, underställd en dold orden vid namn Kamigari (jämför med NERV och Seele).

Kamigari är en elitorganisation (inte demokratisk som Tenbi) som funnits sen forntiden som en kampstyrka för hålla gudarna borta från människans värld. De har nu farhågor att någon försöker återuppväcka den onda Yamato no Orochi, varför Venus ska testa att Maken-Ki verkligen har styrka nog att stå emot om det blir allvar. Mer kämpatakter alltså, och så småningom visar sig Takeru att spela en viktig roll vid det heliga berget.

Serien är en äventyrsserie med fartfyllda slagsmål (dock mildare än t.ex. i Freezing eller Ikki Tousen) och med en del mytologiska inslag. Hiromitsu ställer frågan om segraren alltid avgör vad som är ont. I legenden lär makan till Yamato no Orochi vara den som givit upphovet till de åtta Maken, som i denna berättelse nyttjas av Tenbi-eleverna, vilka därmed kan ses som ödesbundna ättlingar. Storyn i övrigt beskriver romantiskt skolliv med en rad humorinslag, det kända haremtemat känns igen (t.ex. från Love Hina) liksom inslag av panchira och även ett rättvisepatos, i form av Takerus starka känsla att vilja försvara de svaga mot de starka.

Publicering

Mini japan.gif Japan

Följetong från 2007 i numera nedlagda Dragon Pure, övertagen till Dragon Age. Hittills 12 volymer från Fujimi Shobo.

I andra media

Har även blivit anime från 2011 i 12 avsnitt av AIC. Licensierad i USA av Funimation. En volym i en bokserie har också utkommit.