Manhwa

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Manhwa (만화) är det koreanska ordet för tecknade serier. På koreanska används ordet för serier i allmänhet, men i resten av världen tenderar det främst att syfta på manga-influerade serier skapade i Sydkorea (så kallad pseudomanga). Manhwa läses från vänster till höger likt västerländska serier, då det koreanska språket (till skillnad från det japanska) följer det läsformatet.

Historik

Serier har funnits på koreahalvön i en eller annan form sedan åtminstone 1908. På grund av långa perioder av utländska ockupationer, krig, diktaturer och censur så dröjde det länge innan någon verklig seriekultur utvecklades i Nord- eller Sydkorea. På 1990-talet mjukades de tidigare stränga lagarna om importförbud av japanska kulturvaror i Sydkorea upp, vilket gjorde att japansk manga började säljas legalt i landet för första gången. Detta ledde till en kraftig serieboom i Sydkorea och som en reaktion började en stor mängd inhemska serier skapas, många inspirerade av den japanska stilen.

Manhwa publiceras huvudsakligen snarlikt manga; först som följetonger i antologimagasin, därefter utgivna individuellt i samlingsvolymer i pocketformat. Sedan 2000-talet har det blivit allt populärare att publicera manhwa som webbserier också.

Den mesta manhwa publiceras i Sydkorea, men manhwa från Nordkorea förekommer också (främst gjord i propagandasyfte).

Exempel

Två av de mest kända exemplen på manhwa är "Ragnarök" och "Priest". Dessa har dessutom lånat från typiskt västerländska mytologier, i det ena fallet asagudar, i det andra vilda västern.

Se Även

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!