Manhua

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Red Women's Detachment", en serie om hur folkets befrielsearmé tar sig an skurkaktiga jordägare. Bild av Li Tzu-shun. © Liaoning Fine Arts 1966.

Manhua (traditionell kinesiska: 漫畫; förenklad kinesiska: 漫画; pinyin: Mànhuà) är kinesiska serier. Begreppet är lånat från japanskans manga (med anpassat uttal), och manhua betyder fria, otyglade (man) teckningar (hua).

I slutet av 1800-talet dök det upp satiriska tidningar med skämtteckningar i Kina, den första var producerad av britter och hette China Punch, med inspiration hämtad från Punch.

Det dröjde till 20-talet innan de första regelrätta serierna publicerades i Kina, och den första tidningen för tecknade serier, Shanghai sketch, utkom i Shanghai 1928. Den innehöll bland annat "Mr Wang" av Ye Qian-yu, som var tydligt inspirerad av västerländska serier som till exempel "The Yellow Kid".

Serier blev främst ett propagandainstrument i det kommunistiska Kina, och den verkliga utvecklingen skedde i Hongkong (som var en brittisk kronkoloni 1841-1997). Många av de serier som publicerades hämtade mycket inspiration från manga.

I Taiwan, som inte var kommunistiskt, var utvecklingen lite annorlunda.

Det skulle dröja till efter millenniumskiftet innan en riktigt självständig seriekonst fick fäste i Kina och Taiwan, och mycket av det som unga serieskapare publicerar i dag har mycket lite att göra med manga. Den nya generationen serieskapare har dessutom fått en skjuts in i Europa genom det franska serieförlaget Xiao Pan, som specialiserat sig på manhua.


Exempel på manhua-skapare

Se även

Se även Seriewikins kategorier för kinesiska och hongkongska serier.

KällorStub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!