Marvel Saga

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Den svenska versionen av Marvel Saga nr 1 © Marvel Comics

Marvel Saga var en amerikansk serietidning som återberättade historiska händelser i Marvels universum i kronologisk ordning, närmast ifrån tidernas begynnelse med sin egentliga start från Fantastic Fours debut 1961.

Formen

Själva serien bestod av autentiska serierutor från olika källor (inte nödvändigtvis alltid de äldsta) med förklarande text intill. Tidningen hade alltid ett nytecknat omslag.

Utgivning

USA

I USA utkom sammanlagt 25 nummer 1985–88, där det sista hade kommit fram till Fantastic Fours äventyr under 1966, Nr 22 är ett specialnummer som handlar om förhållandet mellan Peter Parker (Spider-Man) och Mary Jane Watson.

Sverige

I Sverige publicerades Marvel Saga på ett okonventionellt sätt, först som prenumerationspremie och honorar för läsarbrev och sedan som bilaga i tidningen Spindelmannen.

Första upplagan av Marvel Saga nr 1 (prenumerationspremien) ingick i Marvelklubbnumreringen som nr 82 och utkom 1986. En andra upplaga av första numret utkom 1989.

Marvel Saga nr 2–10 samt specialnumret 22 medföljde som bilagor till Spindelmannen 1988–91. Dessa specialtidningar häftades in i mitten på den reguljära tidningen, men de fanns även tillgängliga som särupplaga.

Kuriosa

Det finns även ett rollspelsbaserat kortspel med namnet "Marvel Saga".

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!