Marvelman (brittisk)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med någon annan seriefigur vid namn Marvelman eller Miracleman.


Marvelman, brittisk superhjälte från 1950-talet, skapad av Mick Anglo. En av åtskilliga brittiska efterapningar av den amerikanska hjälten Captain Marvel.

Mick Anglo efterapade sedermera även sin egen kreation då han skapade de snarlika hjältarna Miracleman/Super Hombre på 1950-talet och Captain Miracle på 1960-talet.

Serien "Marvelman" återupplivades på 1980-talet av bland annat Alan Moore och senare Neil Gaiman. När den lanserades i USA fick den av copyrightskäl (med tanke på förlaget Marvel Comics) titeln "Miracleman" istället, och gavs ut på Eclipse Comics.

På grund av en rättighetstvist mellan Todd McFarlane, som ansåg sig äga rättigheterna till serien, och Neil Gaiman, som hade skrivit ett antal opublicerade avsnitt med Miracleman och som ansåg sig äga 30% av rätten till serien, producerades inga nya avsnitt med Marvelman/Miracleman efter 1994. Inte förrän 2014 publicerades det nytt material från Marvel Comics, skrivet av Grant Morrison och tecknat av Joe Quesada.

Hyllningar och parodier

De ovan nämnda Anglo-kreationerna Miracleman/Super Hombre och Captain Miracle är baserade på samma koncept som Marvelman.

Dessutom gjorde Alan Moore en pastisch på Marvelman då han arbetade på Marvel-serien "Captain Britain" 1983. Marvel-versionen av figuren kallades 'Miracleman (förvirrande nog även det officiella amerikanska namnet på Marvelman och det engelska namnet på Anglos ovan nämnda Super Hombre).

Externa länkar


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!