Mary Jane Watson

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Peter Parker träffar Mary Jane för första gången i Amazing Spider-Man nr 42. (1966) © Marvel
Nowiki.gif Denna artikel behöver wikiformateras.
Hjälp gärna till med den här och andra artiklar som saknar wikiformatering.


Mary Jane Watson är en fiktiv figur i Marvels universum och skapades av Stan Lee. Hon är Spider-Mans största kärlek. I alla sina inkarnationer har hon rött hår och gröna ögon. Förutom i serien är hon även en framträdande person i långfilmerna och de animerade TV-serierna.


Bakgrund

Mary Jane Watson föddes in i en dysfunktionell familj. Fadern var våldsam och modern flydde därför med Mary Jane och hennes syster för att söka skydd hos sina släktingar. När hennes mor dog flyttade Mary Jane in till mostern Anna Watson i New York.

Hon träffade Peter Parker, som bodde hos sin faster, på en blinddate vilken de båda äldre damerna arrangerat. Efter detta började de att träffas mer och mer och Mary Jane började ana att Peter Parker var Spider-Man eftersom han alltid hade en tendens att försvinna när någon superskurk löpte amok. Men hon avslöjade aldrig detta för Peter utan övade istället upp sina skådespelartalanger. När Peter Parker började på college dejtade hon istället Harry Osborn, medan Peter började träffa Gwen Stacy. Mary Jane gjorde slut med Harry när denne fått drogproblem.

När Gwen blev mördad av Green Goblin inledde Mary Jane och Peter Parker ett seriöst kärleksförhållande. När Peter friade till henne sade hon dock nej och berättade för honom att hon inte var den sortens tjej som kan nöja sig med en kille. Därefter for hon till Florida ett tag och Peter Parker började att träffa andra kvinnor, huvudsakligen Black Cat och Deborah Whitman.

Mary Jane kom tillbaks till New York efter en tid och hon och Peter kom varandra då väldigt nära, eftersom båda hade problem i livet. Hon berättade till slut för Peter att hon visste om att han var Spider-Man. För första gången delade hon även med sig av sitt tragiska livsöde för en annan person. I detta ögonblicket insåg de båda hur nära varandra de hade kommit och Peter friade än en gång till henne – denna gången tackade hon ja och de gifte sig. Mary Janes karriär som såpaskådis och fotomodell fick ett rejält lyft, och tack vare hennes inkomster levde paret ett tag i lyxiga lägenheter. Dock slet Peters andra liv som Spider-Man hårt på förhållandet och Mary Jane oroade sig ständigt. Mary Jane fick vid den här tiden ett dödfött barn.

Till slut skildes Peter och Mary Jane åt. Mary Jane åkte till Kalifornien för att återuppta sin skådespelarkarriär, men de båda längtade efter varandra och återförenades efter en tid.

I seriesviten "Brand New Day" (2008) ingår Peter och Mary Jane en pakt med djävulsgestalten Mephisto för att rädda livet på en döende Faster May. För att rädda henne måste de offra det de håller mest kärt i livet. De går med på detta, och i slutet av serien har faster May överlevt, medan Peter, Mary Jane och resten av världen glömt bort att de båda någonsin varit gifta.

Alternativ framtid

I en möjlig alternativ framtid, fick Mary Jane och Peter Parker en dotter (May Parker) tillsammans några år efter det att Peter förlorade benet i en explosion. De båda hemlighöll sitt förflutna för dottern, men när May började att få spindelkrafter liknande Peters efter hans död, blev Mary Jane orolig. När May var 20 år och flyttade hemifrån tog hon över den gamla Spider-Man-dräkten och antog identiteten Spider-Girl.

Vänner

Fiender

Färdigheter

Mary Jane började sin karriär som fotomodell och gjorde sedan en karriär som skådespelerska.

Wikipedia-logo.png Artikeln, i den version den hade den 15 september 2006, innehåller till stor del information hämtad från Wikipedia:Mary Jane Watson.