Mephisto

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Mephisto kan sägas vara Marvel Comics version av Djävulen. Han skapades av Stan Lee och Sal Buscema i tidningen Silver Surfer (vol. 1) nr 3 (1968), och har sedan dess ofta bekämpats av bland andra Silver Surfer, Dr. Strange och Thor.


Fiktiv biografi

Mephistos synbarligen enda skäl till existens är att korrumpera de levande, sprida ondska i världen, och samla de dödas själar.

Mephisto har stått bakom en mängd onämnbart ondskefulla handlingar i Marvels universum. Han fängslade den själ som tillhört Cynthia Von Doom – Doctor Dooms mamma och höll den fången i åratal. Endast med Doctor Stranges hjälp lyckades Doom slutligen frigöra sin mors själ.

Mephisto (under täcknamnet "Satan") var också ansvarig för motorcyklisten Johnny Blazes förvandling till den demoniske Ghost Rider, genom att binda Blazes själ till demonen Zarathos.

En av de ondskefullaste handlingar Mephisto begick var att låta två fragment av sin essens sprida sig till superhjälten Scarlet Witchs kropp. I hennes livmoder växte dessa fragment till tvillingar och Scarlet Witch trodde att hennes make Vision var fadern. En tid efter födseln absorberade Mephisto barnen tillbaka i sig själv, något som med tiden drev Scarlet Witch sinnessjuk och bidrog till splittringen av Avengers.

Fantastiska Fyrans Franklin Richards lyckades med sina mutantkrafter förgöra Mephisto, men han återskapades senare vilket han alltid tycks göra eftersom han, metafysiskt sett, är en aspekt av all världens ondska.

Mephisto har även mött rockbandet Kiss i en Marvelserie. Sångaren Gene Simmons slåss här mot den onde demonen i Helvetet.

Mephisto i andra medier

Marvels Mephisto gestaltas i filmatiseringen av "Ghost Rider" av skådespelaren Peter Fonda.


Första framträdande: Silver Surfer (vol. 1) nr 3 (oktober 1968)