Miime

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Miime och Harlock. Bild av Leiji Matsumoto. © Leiji Matsumoto.
Miime som självlysande. Bild ur anime. © Leiji Matsumoto.
Miime. Bild av Leiji Matsumoto. © Leiji Matsumoto.

Miime (ミーメ), japansk seriefigur i Captain Harlock av Leiji Matsumoto.

Figuren

Miime är en återkommande figur i den skiftande värld kring Captain Harlock som Leiji Matsumoto skapat. Hon dyker upp för första gången i "Diver Zero" från 1975. Redan då har hon sina karaktäristiska drag: stora, sneda gulaktiga ögon utan pupiller, en lång, smal blåvitaktig kropp och ett långt violett hår även om hon här också har längre öron och ser lite barnsligare ut. Hon är alltså en humanoid, men hennes utseende har tydliga utomjordiska kännetecken. Hennes ursprung är från planeten Jura nära stjärnan Antares, 620 ljusår från jorden. Hon är den sista av sin ätt, efter det att hennes hemplanet skövlades av Mazonerna, en utomjordisk växtbaserad livsform skapad av radioaktivitet som även kan anta humanoid skepnad. Harlock räddade henne, och därefter ingår Miime i hans besättning på rymdskeppet Arcadia.

Miime skildras som en kompetent och pålitlig person, som har Harlocks fulla förtroende. Hon ingår i hans innersta krets, och fungerar som rådgivare. Hon verkar ha ett stort inflytande över Harlock, och exakt hur romantiskt deras förhållande är beskaffat är en öppen fråga. Klart är dock att hennes påverkan över honom är både lugnande och välgörande samt att hon är en mycket hängiven följeslagerska. Miime är telepatisk, även om detta är en förmåga hon inte använder ständigt. Ibland ger hon prov på betydligt starkare psykiska krafter, som i nödfall kan användas för att förgöra en övermäktig fiende. Miime visar också prov på stor uthållighet genom att sällan ha behov av sömn. I den inte helt kanoniska "Harlock Saga" framställs Miime som en av de sista i en klan som en gång regerade universum, och med starka magiska krafter samt med blont hår.

Bland Miimes favoritsysselsättningar återfinns att spela harpa. Detta stillsamma musikintresse går väl ihop med hennes egenskaper som lugn och vis. Ibland har hon även getts rollen som orgelspelare. Hennes huvudsakliga föda är alkohol, vilket när hon dricker för mycket, gör henne självlysande och sömnig. Denna bioluminisens är dock naturlig för henne, hennes livsform är alkoholbaserad, och hennes skelettsystem är helt annorlunda än människors. Miimes psykiska förmågor innefattar även ett visst mått av prekognition, att kunna se in en aning i den nära framtiden. Vidare gör hennes empatiska förmåga att hon har en helande inverkan på andra tänkande varelser, inklusive människor.

Miimes namn är hämtad ur Richard Wagners 1800-tals opera om Nibelungens ring, och därför är det naturligt att hon spelar en huvudroll i Matsumotos science fiction-version av denna, "Harlock Saga". I de franska översättningarna av Harlock har man valt att kalla henne Clio, efter en av de grekiska muserna, vilket också med tanke på hennes natur är passande. Genom decennierna har Miime till utseendet gått från en närmast alv-liknande uppenbarelse till en mer mänsklig skepnad, och i senare tiders manga och långfilm har exempelvis hennes ögon och mun framställts som mer vanligt människoliknande.

Publicering

Japan Japan

med mera

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!