Mirror Master

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Omslaget till Flash nr 212, tecknat av Ethan van Sciver. ©  DC Comics
Första framträdandet för Flash's Rogues Gallery i Flash nr 155 (1965). På bilden syns: Captain Cold, Mirror Master I, Pied Piper, Flash själv, Top, Captain Boomerang samt Heat Wave. Bild av Carmine Infantino. © DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Mirror Master, superskurk från DC Comics som ingår i Flashs skurkgalleri. Hans gimmick är speglar, som namnet antyder, men han använder också en del hologramprojektorer. Har kallats Spegelmästaren, Spegelbanditen, Spegelbilden och Spegelmannen i svenskpublicerade serier.

Det har funnits fyra olika Mirror Master genom tiderna. Den första hette Samuel Joseph Scudder, som var en av Barry Allens (Flash II) främsta fiender. När Scudder dog under "Crisis on Infinite Earths" tog Captain Boomerang (Digger Harkness) över rollen tills Amanda Waller satte stopp för det. Idag innehas namnet av skotten Evan McCulloch, en lönnmördare som tidvis är narkotikaberoende och har en del övermänskliga krafter (som att kunna gå igenom speglar). Denne Mirror Master dök först upp i serien "Animal Man", men har sedan även övergått till att terrorisera Flash. Ytterligare en Mirror Master har synts till i "Justice League International". Hans namn är dock okänt och han har bara förekommit en enda gång.


Silver Age och Bronze Age Mirror Master - Samuel Scudder

Mirror Master var den första superskurken som Barry Allen mötte under sin karriär. Han ansågs vara den smartaste i Flashs skurkgalleri och accepterades ofta som deras ledare.

Sam Scudder började som en simpel tjuv som när han en dag jobbade i fängelsets verkstad upptäckte en metod för spegeltillverkning som kunde fånga och behålla bilder under begränsade perioder. Han flydde från fängelset med hjälp av sin upptäckt och blev Mirror Master, yrkeskriminell. Hans hobbies inkluderar att terrorisera Central City och att forska fram ny teknik. Scudder har uppfunnit speglar som kan hypnotisera människor, förändra materia till glas, åka till andra dimensioner (som Jord-2) eller orsaka fysiska förvandlingar. Tack vare detta blir Scudder en av mest respekterade skurkarna i Flash's Rouges' Gallery. Scudders karriär tar en ända under "Crisis on Infinite Earths" när han blir dödad bakifrån av Krona på grund av att Scudder grälade med sina kumpaner. Scudder skulle egentligen ha åkt tillbaka i tiden för att förhindra en katastrof.

Harkness börjar ett dubbelspel

Efter "Crisis" började Captain Boomerang (Digger Harkness) jobba i Suicide Squad, en specialstyrka där staten ger brottslingar chansen att få strafflindring i utbyte mot att de utför underrättelseuppdrag. Harkness börjar extraknäcka som Mirror Master, medan han officiellt sett jobbar under Amanda Waller i Suicide Squad. Waller upptäcker dock hans dubbelspel och konfiskerar hans lägenhet. Han medlemskap i Suicide Squad dras in och Scudders vapen och kostym tas hand om av staten.

Modern Age Mirror Master - Evan McCulloch

Den skotske bebisen som skulle bli dagens Mirror Master lämnades på tröskeln till ett barnhem utan någonting förutom ett foto av sina föräldrar och sitt förnamn Evan - även efternamn McCulloch är taget från barnhemmets ägare. Han var ett ganska normalt barn under sin uppväxt. På barnhemmet fanns en mobbare som våldtog flera stycken tills Evan fick nog av honom. En dag stod han upp mot mobbaren - och dränkte honom i en sjö som han sedan såg sin spegelbild i vattnetytan, en bild som fastnade i honom. Han rymde från barnhemmet och blev kriminell, först slagsmål sedan rån, följt av utpressning och till sist mord. Han började en karriär som lönnmördare, något som han fortfarande är idag, och blev en väldigt skicklig sådan.

Andra versioner av Mirror Master

Nyligen[när?] har det dykt upp ännu en Mirror Master i "Tangent: Superman's Reign". Denna härstammar från en annan version av jorden i DC:s multiversum.

Mirror Master i andra medier

Mirror Master har även dykt upp i andra medier. Han var med i TV-serien "The Flash", har gjort framträdanden i tv-serierna "Justice League" och "The Batman", och har även busat i "Challenge of the Super Friends". Sam Scudder-versionen är den som främst figurerat; McCulloch har ännu inte blivit adapterad till andra medier helt och hållet. (Det bör noteras att Justice League-versionen är delvis baserad på McCulloch.)

Externa länkar