Mockingbird (DC)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med Marvels kvinnliga superhjälte Mockingbird.


Mockingbird är namnet på tre mystiska och hemliga figurer från DC Comics. Alla har de varit ledare för olika inkarnationer av Secret Six. Serien "Secret Six" skapades ursprungligen av E. Nelson Bridwell och Frank Springer 1968, men har sedan återkommit i två nyare versioner.

Mockingbird I

Första framträdande: Secret Six vol. 1 nr 1 (maj 1968)

Den första Mockingbird dök upp 1968 då han värvade en grupp på sex personer och tvingade dem att utföra uppdrag för en hemlig organisation. Genom utpressning fick Mockingbird sina Secret Six att följa hans vilja, eftersom han satt på hemligheter eller resurser som var viktiga för dem. Redan från början planterades misstankarna att Mockingbird i själva verket var en av de sex.

Serien blev kortlivad och avslutades utan att man fick veta vem Mockingbird var. Tjugo år senare avslöjades i tidningen Action Comics Weekly (där en ny version av "Secret Six" då publicerades) att denne Mockingbird var identisk med August Durant, en av medlemmarna i Secret Six. (Det ska dock tilläggas att Durant inte var den medlem som seriens skapare Bridwell ursprungligen hade avsett som Mockingbird.)

Mockingbird II

Första framträdande (som Mockingbird): Action Comics Weekly nr 601 (maj 1988)

Den andra versionen av "Secret Six" skapades av Martin Pasko och Dan Spiegle och publicerades som följetong i Action Comics Weekly 1988. En ny Mockingbird värvade här sex nya agenter på ett vis liknande det hans företrädare gjort. De nya Secret Six fick uppdraget att kämpa mot en organisation som enligt Mockingbird hade dödat deras sex företrädare från 1960-talet.

Mockingbird II visade sig vara Carlo di Rienzi från de ursprungliga Secret Six. Den förste Mockingbird avslöjades samtidigt som August Durant.

Mockingbird III

Första framträdande (som Mockingbird): Villains United nr 1 (juli 2005)

En tredje Secret Six-grupp debuterade i miniserien "Villains United" 2005, skriven av Gail Simone och tecknad av Dale Eaglesham. Denna gång bestod de av sex superskurkar som hade vägrat att gå med i den enorma och mäktiga skurkorganisationen The Society, ledd av en falsk Lex Luthor. Den äkta Lex Luthor antog då identiteten som Mockingbird och värvade de sex på ett liknande sätt som de tidigare Mockingbirds gjort tidigare – dock med grymmare utpressningsmetoder såsom mordhot och liknande. Gruppen frigjorde sig till slut från Luthors ledarskap och fungerar idag utan någon Mockingbird som ledare.