Secret Six

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Omslag till Villains United nr 4 (2005), föreställande de moderna Secret Six. Teckning av J.G. Jones. © DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

"Secret Six" är namnet på tre olika serier från DC Comics. Den första versionen var i form av en klassisk agentserie och debuterade 1968. Den andra versionen kom 1988 och var en direkt fortsättning på originalet. Den senaste inkarnationen debuterade 2005 och skiljer sig markant från de tidigare; den har istället några av DC:s superskurkar i huvudrollerna. Alla tre varianterna utspelar sig i DC:s universum.


Secret Six I

Historik

Serien skapades av E. Nelson Bridwell och Frank Springer och var tydligt inspirerad av dåtida agent-tv-serier som "Mission: Impossible" och "Mannen från U.N.C.L.E.". Serien blev dock kortlivad och publicerades i en egen serietidning på endast sju nummer 1968–69. De första två avsnitten återtrycktes i The Brave and the Bold (vol. 1) nr 117 och 120 (1975).

Handling

De första Secret Six var en grupp på sex personer med olika specialfärdigheter som samlades ihop av den maskerade Mockingbird, och tvingades att utföra heroiska uppdrag som agenter för en hemlig organisation. Mockingbird kunde genom utpressning få medlemmarna att följa hans vilja, då han satt på hemligheter eller resurser som var viktiga för dem. Redan från början planterades misstankarna att Mockingbird i själva verket var en av de sex.

Serien avslutades emellertid abrupt utan att man fick veta vem Mockingbird egentligen var.

Medlemmar

 • Mockingbird I
 • Crimson Dawn
 • Lili de Neuve
 • Carlo di Rienzi
 • Dr. August Durant
 • King Savage
 • Mike Tempest
Första framträdande: Secret Six vol. 1 nr 1 (maj 1968)

Secret Six II

Historik

Den andra versionen av "Secret Six" publicerades som biserie och följetong i Action Comics Weekly 1988. Den skapades av Martin Pasko och Dan Spiegle och var en modern fortsättning på den ursprungliga serien.

Handling

En ny Mockingbird värvar sex nya agenter på ett vis liknande det hans företrädare gjort. De sex har alla förlorat en kroppsdel och är beroende av Mockingbirds cyberteknik för att ersätta sina saknade lemmar. De nya Secret Six får uppdraget att kämpa mot en organisation som enligt Mockingbird har dödat deras sex företrädare från 1960-talet.

Även denna version av serien blev kortlivad, men hann avslutas. Här avslöjas att Carlo di Rienzi från den ursprungliga gruppen var Mockingbird II. Den ursprunglige Mockingbird avslöjas också som August Durant. (Det ska dock tilläggas att Durant inte var den medlem som seriens skapare Bridwell ursprungligen hade avsett som Mockingbird.)

Medlemmar

 • Mockingbird II (Carlo di Rienzi)
 • Mitch Hoberman
 • LaDonna Jameal
 • Anthony Mantegna
 • Luke McKendrick
 • Vic Sommers
 • Dr. Maria Verdugo
Första framträdande: Action Comics Weekly nr 601 (maj 1988)

Secret Six III

Historik

En tredje grupp med samma namn dök upp i miniserien Villains United 2005, skriven av Gail Simone och tecknad av Dale Eaglesham. 2006 fick de en egen miniserie och gästspel i tidningarna Birds of Prey och Salvation Run under 2007. En ny månadstidning med Secret Six i fokus, skriven av Simone och tecknad av Nicola Scott, debuterade 2008.

Handling

I miniserien Villains United består gruppen av sex superskurkarCatman, Deadshot, Scandal, Cheshire, Parademon och Rag Doll III – som alla har vägrat att gå med i den enorma och mäktiga skurkorganisationen The Society, ledd av en falsk Lex Luthor. Den äkta Lex Luthor har antagit identiteten som Mockingbird och värvat de sex på ett liknande sätt som de tidigare Mockingbirds gjort tidigare – dock med grymmare utpressningsmetoder såsom mordhot och liknande. Några av de sex skadas eller dödas i striden med the Society, men gruppen överlever och frigör sig från Luthors ledarskap. Sedan dess har de balanserat mellan hjältedåd och kriminalitet, jagade av DC:s superhjältar såväl som av konkurrerande superskurkar.

I miniserien Secret Six fortsätter de på den inslagna banan mellan ont och gott. Cheshire och Parademon har här ersatts av Knockout och Mad Hatter. I framträdandet i Birds of Prey nr 104–106 har Mad Hatter avvikit och ersatts av Harley Quinn.

I månadstiden har de återigen börjat dra mer åt det genuint kriminella hållet och arbetar som en grupp som utför vilka olagliga uppdrag som helst mot betalning. Catman, Deadshot, Scandal och Rag Doll får här sällskap av nya medlemmarna Bane och Jeannette. Tillsammans får de försvara sig mot såväl superhjältar (bl.a. Batman och Wonder Woman) som superskurkar (the Society) och inte minst mot den egna gruppens inre slitningar – flera av medlemmarna drar sig inte för att hugga varandra i ryggen för sin individuella vinnings skull.

Både miniserierna och månadstidningen med de nya Secret Six har allmänt rosats av kritiker och läsare. Innehållet är ofta våldsamt och blodigt, men även humoristiskt och med starka karaktärsporträtt.

Medlemmar

Första framträdande: Villains United nr 1 (juli 2005)

Alternativa versioner

DC:s underetikett Tangent Comics har sin egen version av Secret Six. Dessa dyker upp i engångspublikationen Secret Six nr 1 (december 1997) i ett äventyr av Chuck Dixon och Tom Grummett. Medlemmar är Tangent-versionerna av Atom (Adam Thompson), Flash, Joker, The Spectre (Taylor Pike), Plastic Man(Gunther Ganz) och Manhunter. Tangent-serierna var från början inte i del av DC:s ordinarie kontinuitet, men har senare avslöjats utspela sig i ett parallellt universum. Gruppen dyker också upp i miniserien Tangent: Superman's Reign (2008).