Mossberg

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Mossberg (orig. Léon Prunelle) heter en av huvudpersonerna i serien Gaston. Han började som en ganska anonym redaktionsmedarbetare på Spirouförlaget, men när Nicke lämnade serien fick Mossberg överta dennes roller; både som Gastons främste "slavdrivare" och som den som desperat försöker underteckna Kontraktet med direktör Gyllenhammer.

Mossberg bär glasögon, har skägg modell skepparkrans och röker pipa. Om hans privatliv vet vi bara att han har en fru, som han någon gång ringer hem till.

Kännetecknande för Mossberg är den märkliga svordomen Rogntudju !!!, som han ständigt häver ur sig; främst när han utsätts för något av Gastons vansinnespåhitt. Det är underförstått, att vad han egentligen säger är någon svordom som är så ful att den inte kan tryckas i en barnvänlig serie. (Att Mossberg och före honom Nicke ständigt klår upp Gaston när han gjort något dumt tycks däremot inte vara olämpligt för barn...!) I den senare översättning av serien som publiceras i tidningen Uti vår hage har dock "Rogntudju !!!" ersatts av "Helvete !!!" och andra svenska svordomar...

"Rogntudju" antas vara en förvanskning av den franska svordomen "Nom de Dieu" (ung. Herregud!), då man inte ville stöta sig med censuren och den katolska läsekretsen.

Mossberg på andra språk

  • Engelska engelska: Mr. Groff
  • Franska franska: (Léon) Prunelle
  • Nederländska nederländska: Pruimpit
  • Norska norska: (Léo) Plommesen
  • Tyska tyska: Demel